Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΤΙ 3,5 ΔΙΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τελειώνει το πάρτι με τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας (που κοστίζουν 3,5 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία), διαμηνύει σε όλους τους τόνους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προωθώντας πακέτο 6 σημείων (ακόμη και με ηλεκτρονική...
καταχώρηση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα).
Στόχος του υπουργείου είναι να βάλει τέλος στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς και στις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε τον σχεδιασμό για την περιστολή των δαπανών, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για περιορισμό των παροχών».
Οι δράσεις του υπουργείου για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας είναι οι εξής:
1. Προωθείται η ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, που αρχίζει πιλοτικά (στη Λάρισα και στη Λαμία) την 1-3-2010 και σε πλήρη ανάπτυξη την 1-5-2010, και παράλληλα τη σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που προβλέπεται να αρχίσει την 1-5-2010. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την online καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.
Στοχευμένοι έλεγχοι
2. Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων) και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ., με στόχο να εντοπιστούν παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.
3. Έχει αποσταλεί σε 263 φαρμακευτικές εταιρείες, σε μία μία ξεχωριστά, επιστολή με τα ποσά που οφείλει στα Ταμεία για το δεύτερο τετράμηνο του 2009 στα πλαίσια εφαρμογής του Rebate (σ.σ.: 3% επιστροφή των φαρμακευτικών εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία από τη συνταγογράφηση φαρμάκων). Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 32.000.000 ευρώ.
4. Προωθείται η σύμπραξη των Ταμείων για την από κοινού διαπραγμάτευση και διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την υπογραφή κοινών συμβάσεων συνεργασίας με προμηθευτές, για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών μέσων.
5. Καθιερώνεται ενιαίο ποσό δαπάνης για νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν σε υλικά και θεραπευτικά μέσα.

/fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: