Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΡΕΚΟΡ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ...


Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν τα spreads των ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, με τους ελληνικούς τίτλους να βρίσκονται για μία ακόμη φορά στη «δίνη του κυκλώνα» καθώς σφίγγει ο κλοιός για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτό όμως που «ντοπάρισε» τους κερδοσκόπους ήταν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα ότι η ελληνική κυβέρνηση... βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος μέσω της Κίνας. Παρ΄ ότι το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κάθε πληροφορία «σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα», ήδη είχε πυροδοτηθεί ο χορός των κερδοσκόπων.
Χθες η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας ξεπέρασε ακόμη και τις 370 μονάδες βάσης έναντι επιπέδων μόλις 307 μονάδων την Τρίτη, για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα γύρω στις 350 μονάδες βάσης. Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα της συγκεκριμένης διάρκειας είναι το γεγονός ότι η απόδοσή τους ξεπέρασε ακόμη και το 6,7% όταν ως πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαίτερα δυσμενή, εν αναμονή της νέας κοινοπρακτικής ομολογιακής έκδοσης 10 ετών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο και αναμένεται να στοιχίσει ακριβά στο ελληνικό Δημόσιο αν δεν υπάρξει το επόμενο διάστημα αποκλιμάκωση στα spreads. Και χθες το ελληνικό πρόβλημα βρέθηκε στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ ή ακόμη και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, ένα στους πέντε ερωτηθέντες εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί εφέτος, ενώ το 25% «βλέπει» ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομολόγοι μπορεί μετά την επιτυχή έκδοση του πενταετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας να μην ανησυχούν για το δανειακό πρόγραμμα του 2010, ωστόσο σημειώνουν ότι η αβεβαιότητα θα επανέλθει αν δεν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αναφορά στην ελληνική οικονομία έκανε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος στήριξε την Ελλάδα τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας και δεν θα χρειαστεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια. Οπως είπε χαρακτηριστικά, δεν πιστεύει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί την ενίσχυση της ΕΕ αν εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση.

/fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: