Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΕΒΕΘ: Σχεδόν μισό δισ. η επιβάρυνση από τα μπλόκα

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζει τη μέχρι στιγμής οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων μελών του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του ΕΒΕΘ μεταξύ των μελών του, με δομημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω της εταιρίας ερευνών Palmos Analysis.

Με βάση τα ευρήματα, το 83% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και οι αποκλεισμοί πολλαπλών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου έχουν επηρεάσει τη λειτουργία τους.

Η συνολική επιβάρυνση που προκλήθηκε από τις κινητοποιήσεις στις επιχειρήσεις του δείγματος φτάνει τις 20.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, ανά επιχείρηση, ήτοι οι επιπτώσεις για το σύνολο των μελών του ΕΒΕΘ, αποτιμώνται, μέχρι σήμερα, στα 440 εκατ. ευρώ.

Από το δείγμα των επιχειρήσεων που δήλωσαν πως επηρεάστηκαν από τις κινητοποιήσεις, 8 στις 10 ανέφεραν καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων στους πελάτες τους και 7 στις 10 καθυστερήσεις στην προμήθειά τους με πρώτες ύλες και εμπορεύματα από τους προμηθευτές τους. Σχεδόν 5 στις 10 ανέφεραν μείωση του τζίρου τους ή πλήγμα στην αξιοπιστία της επιχείρησης απέναντι στους πελάτες της.

Εξάλλου, στην έρευνα καταγράφονται και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από το "κλείσιμο" των Τεμπών εξαιτίας της πτώσης των βράχων. Το 75% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί, ενώ με βάση τις απαντήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω καθυστερήσεων και αυξημένου μεταφορικού κόστους, η ζημία για το σύνολο των μελών του ΕΒΕΘ, μέχρι στιγμής, υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε ότι η επιβάρυνση απο τα αγροτικά μπλόκα για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο, ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως. Από έρευνα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο προκύπτει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μήνυμα Παπανδρέου - Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Ως προς τις λοιπές εξελίξεις, νέο μήνυμα προς τους αγρότες έστειλε ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τόνισε ωστόσο ότι δεν λύνονται με μπλόκα, αλλά με διάλογο. Την ίδια ώρα, οι αγρότες καθορίζουν τη στάση τους, μετά τις εξαγγελίες που έκανε την Τρίτη, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων προσπαθούν να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων. Διαβάστε αναλυτικά

Οι εξελίξεις από την "άλλη πλευρά" των μπλόκων

Με πρωτοβουλία του Βούλγαρου μόνιμου αντιπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μπόικο Κότσεφ, σήμερα στις Βρυξέλλες άρχισαν διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων εμπειρογνωμόνων για την κρίση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν τα βουλγάρικα ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, είκοσι χιλιάδες Βούλγαροι καπνοκαλλιεργητές ετοιμάζουν μπλόκα στα σύνορα της χώρας με Ελλάδα και Ρουμανία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των επιδοτήσεων τους, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η Κορνηλία Νίνοβα- βουλευτής της αριστερής αντιπολίτευσης και πρώην υπεύθυνη για τον κλάδο στην κυβέρνηση Στανίσεφ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατήγγειλε τους σοσιαλιστές για υποκίνηση των διαμαρτυριών στον κλάδο του καπνού. Ο υπουργός Γεωργίας Μιροσλάφ Νάιντενοφ δήλωσε, ότι οι καλλιεργητές καπνού θα λάβουν τα λεφτά τους κατόπιν ελέγχου της ποιότητας του προϊόντος τους.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: