Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Χωρίς τη ΓΣΕΕ ο διάλογος για εργασιακά

nooz.gr
Τη Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος για τα εργασιακά, στον οποίο δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ.

Επί τάπητος θα τεθούν η αύξηση του ορίου απολύσεων, η μείωση του ποσού της αποζημίωσης, χαμηλότερες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους, κατάργηση μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των απολύσεων από το 2% στο 4% για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων, ενώ η μείωση της αποζημίωσης απολυμένου μπορεί να πέσει στο 50% ή να καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά. Επίσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για παραβίαση συνθηκών και νόμων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο διεθνές γραφείο εργασίας, αλλά και σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

Την Παρασκευή απέστειλε επιστολή προς τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ) για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Σε αυτήν επισημαίνει πως «όταν είναι σε εκκρεμότητα η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, συνιστά τουλάχιστον πρόκληση οποιαδήποτε συζήτηση ή διαβούλευση και μάλιστα για ζητήματα που ευθέως παρεμβαίνουν στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο περιεχόμενό τους». «Θεωρώντας δεδομένη τη θετική άποψή σας για το θεσμό των διαπραγματεύσεων, σας καλούμε να μην στέρξετε με ενέργειες ή παραλείψεις σας στην υπονόμευσή του», προσθέτει και καλεί τις οργανώσεις «σε συνάντηση, ώστε σε σύντομο διάστημα και πάντως εντός του Ιούνη να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία».

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευθούν μεταξύ τους, αφού η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται στο διάλογο και μετά να του καταθέσουν ένα εξειδικευμένο πλαίσιο με τις προτάσεις τους για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, το οποίο θα υιοθετήσει, αρκεί να μην παραβιάζεται το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Υπενθυμίζεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Ιουνίου, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ.

Δημοσίευμα του Βήματος αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις προχωρούν σε μειώσεις των συμφωνηθέντων αποδοχών σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10% ως 20% για τα διευθυντικά τους στελέχη και τους υψηλόμισθους εργαζομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: