Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Στην τελική ευθεία οι αποκρατικοποιήσεις

protothema.gr
Τις λεπτομέρειες και τον «οδικό χάρτη» του τριετούς, όπως σχεδιάζεται, προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εξετάζουν σε συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Υποδομών.

Η «ομάδα εργασίας» των συναρμόδιων υπουργών καλείται να ετοιμάσει λεπτομερώς το πρόγραμμα προκειμένου αυτό να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας που θα δώσει και το οριστικό πράσινο φως για να εκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την είσοδο ιδιωτών στην πλειονότητα των δημοσίων επιχειρήσεων και φυσικά να αποφέρουν άμεσα ρευστό στα ταμεία του Δημοσίου, έως και του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ψηλά στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων των σχεδίων φιγουράρει η παραχώρηση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ, η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και παραχώρηση αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητόδρομων και εμπορευματικών κέντρων. Θα εκχωρηθούν επίσης τα ποσοστά του Δημοσίου στα καζίνο που σήμερα διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ θα εξετασθεί και η προσφορότερη μέθοδος για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.

Πάντως, όπως είχε ανακοινωθεί και μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, μπορεί το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων να έχει "κλειδώσει", αλλά δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει ανάλογα από το 51% ή το πλειοψηφικό πακέτο και το management, ενώ αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και σε άλλες περιπτώσεις θα προωθηθεί η πλήρης πώληση της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: