Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Γ. Παπανδρέου: "Χτίζουμε την αξιοπιστία"

Από "μουντιαλική" απόχρωση χαρακτηρίστηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο ραδιόφωνο του Μπλούμπεργκ, καθώς σε ερώτηση για τη νίκη της Ελλάδας επί της Νιγηρίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: "Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου νίκησε γιατί οι παίκτες επέδειξαν ομαδικό πνεύμα, κάτι που χρειάζεται και η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση". "Επιτρέφοντας" στα αμιγώς οικονομικά ζητήματα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της χώρας, είτε μέσω της μείωσης των δαπανών είτε μέσω της αύξησης των εσόδων από φόρους. Oι αγορές χρειάζονται χρόνο για να δουν και να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας."

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε μια κατάσταση που ήταν πολύ πέρα των προβλέψεών μας. Θα έλεγα ότι ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε σχεδιασμό, όχι στόχους. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, γιατί η ανάλυση του προβλήματος της χώρας μας είναι η ίδια ανάλυση που κάνουμε και σήμερα, δεν διαφέρει. Λέγαμε ότι η διαχείριση των χρημάτων ήταν κακή ως κάκιστη και ότι η ανομία και η ατιμωρησία εμπέδωσαν στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα, θα μπορούσε να πει κανείς, ανευθυνότητας, γιατί σου έλεγε ο άλλος "γιατί εγώ να πληρώσω όταν αυτοί που με κυβερνούν δεν τιμωρούνται, δεν υπάρχει διαφάνεια".

Ακολούθως ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Αυτό λοιπόν ήταν ένα πολύ αρνητικό κλίμα και εμείς προσπαθούμε τώρα να εμπεδώσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ευνομίας, απόδοσης ευθυνών όπου υπάρχουν. Είναι μια δύσκολη, αλλά και λειτουργική διαδικασία για το πολιτικό σύστημα η οποία θα μπορέσει να φέρει και μεγαλύτερη αξιοπιστία και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ίδια την πολιτεία, με καταπολέμηση της διαφθοράς και πάταξη της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουμε πάρει σε ότι αφορά το έλλειμμά μας, δυο μέρες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει (η προηγούμενη κυβέρνηση) στοιχεία στην ΕΕ ότι το έλλειμμα είναι μόνο 6% και βρήκαμε εμείς πάνω από 12%. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας. Έπρεπε λοιπόν να ξαναχτίσουμε και ξαναχτίζουμε βήμα με βήμα, με κόπο και με πόνο. Είναι δύσκολο να χτίζεις αξιοπιστία και εύκολο να την γκρεμίζεις."

Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο τομέα και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και την ΕΚΤ, για το οποίο δήλωσε ότι "προσφέρει, τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αλλαγών".
Αρνούμενος ότι υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα, λέγοντας ότι "κάποια από τα μέτρα είναι άδικα, κατανοώ τη δυσφορία των πολιτών, είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της Ελλάδας, ο ελληνικός λαός κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα, η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει μια ευκαιρία για αλλαγή προς το καλύτερο."

Συναντήσεις με προσωπικότητες

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αρκετούς ξένους ηγέτες και προσωπικότητες. Ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με θέματα συζήτησης το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Παπανδρέου παρακάθισε σε δείπνο εργασίας του Προεδρείου της ΣΔ και σήμερα προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΣΔ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Η ατζέντα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα επικεντρωθεί στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, την κλιματική αλλαγή και τον αφοπλισμό.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου σε ομογενειακά ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και υπάρχουν, ήδη, οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για την προοπτική έκδοσης ομολόγου στον ελληνισμό της διασποράς, προκειμένου να συμβάλλει και αυτός στο ξεπέρασμα της κρίσης. Τα συμπεράσματα της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής που θα συσταθεί για την οικονομία, θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα κινηθεί δικαστικά κατά αμερικανικών τραπεζών, για την οικονομική κρίση στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

.i-reportergr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: