Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές πιέσεις και οι πολιτικοί εκβιασμοί στο κυβερνητικό κόμμα για εργασιακό και ασφαλιστικό. Σήμερα ο Λοβέρδος δέχεται τη δεύτερη ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (την περασμένη Παρασκευή ήταν η πρώτη), προκειμένου να τους πείσει ότι οι προβλέψεις του προεδρικού διατάγματος (Π.Δ.) για το εργασιακό (εύκολες και φθηνές απολύσεις, κατάργηση της Διαιτησίας) προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο.
Δηλαδή ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει είναι αναπόδραστες και ανεξάρτητες από τη θέλησή του.
Ωστόσο η κοινοβουλευτική ομάδα βρίσκεται σε αναβρασμό αφ' ενός γιατί ορισμένες προβλέψεις του Π.Δ., όπως η κατάργηση της Διαιτησίας, δεν προβλέπονται στο Μνημόνιο και αφ' ετέρου γιατί από τις εύκολες και φθηνές απολύσεις δεν προκύπτει κανένα όφελος για το Δημόσιο. Αντιθέτως, αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των ιδιωτικών συμφερόντων και των επιχειρηματικών κερδών. Ετσι ασκείται πίεση από την κοινοβουλευτική ομάδα να διορθωθεί το Π.Δ. για τα εργασιακά. Να φύγουν οι ακρότητες και να λειανθούν οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις και τον εισαγωγικό μισθό των νέων κάτω των 25 ετών.
Πόσω μάλιστα, όταν οι βουλευτές του Κινήματος δέχονται οι ίδιοι πιέσεις από την εκλογική βάση και σε πολλές περιπτώσεις απολογούνται γιατί μένουν άφωνοι και περιδεείς στα μέτρα που επιβάλει η τρόικα. Και καθώς η ρύθμιση για τα εργασιακά δεν περνάει από τη Βουλή, αλλά αντιθέτως θεσμοθετείται με Π.Δ. σε εξουσιοδότηση του νόμου (3845/10) κύρωσης του Μνημονίου, οι βουλευτές της συμπολίτευσης δράττονται της ευκαιρίας να εκφραστούν. Να διατυπώσουν τις αντιδράσεις της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ για τη συσσώρευση των βαρών στις αδύναμες πλάτες των εργαζομένων και συνταξιούχων κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Αντιδρώντας σ' αυτή την κριτική ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος ζήτησε να συζητηθεί το Π.Δ. στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Και αυτό θα γίνει αύριο. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Βουλή συζητεί ένα θέμα αφού προηγουμένως το έχει... ψηφίσει και έχει εξουσιοδοτήσει σχετικά τον υπουργό να συντάξει σχέδιο προεδρικού διατάγματος και το προωθήσει για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί εύκολη και ανέξοδη την κριτική των βουλευτών, στο βαθμό που οι δημόσιες― δηλώσεις δεν τους δεσμεύουν γιατί δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Εάν συνεχιστεί η κριτική περί αντισυνταγματικότητας και μετά τη σημερινή και αυριανή ενημέρωση «θα φέρω το σχέδιο Π.Δ. ως άρθρο στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», φέρεται να δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός. «Για να δούμε τότε πού θα είναι οι 157» φέρεται ειπών, εννοώντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας και την τελική στάση τους.
Το non paper
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Παπαϊωάννου, Κουσελάς, Κουτσούκος, Κουρουμπλής κ.ά.) φέρεται να έχουν προμηθευτεί non paper της ΓΣΕΕ με την κριτική επί του σχεδίου Π.Δ., του κ. Λοβέρδου. Εκεί έχει ενσωματωθεί και φράση περί «αντισυνταγματικού Π.Δ. το οποίο θα προσβάλουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας», την οποία έχει χρησιμοποιήσει δημόσια ο πρόεδρος της εργατικής Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος. Και καθώς υπάρχει σε εξέλιξη βεντέτα μεταξύ Λοβέρδου και Παναγόπουλου, κυρίως για το Εργασιακό, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε θιγμένος. «Δεν μπορούν να μιλάνε για αντιδημοκρατικές ενέργειες και να τις χρεώνουν σε έναν καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου», δήλωσαν οι συνεργάτες του.
Πέραν όμως του Εργασιακού, την τρέχουσα εβδομάδα δοκιμάζεται η κοινοβουλευτική ομάδα και η κοινωνία στο Ασφαλιστικό. Το αργότερο μέχρι αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα το Ασφαλιστικό του Δημοσίου και έως την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα. Στόχος να ψηφιστούν και τα δύο μέχρι τις 13 Ιουλίου.
Ως προς την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, η προσαρμογή θα γίνει βίαια αρχής γενομένης από την 1/1/2011. Και θα ολοκληρωθεί το 2013. Ετσι, κάθε ημερολογιακό έτος θα αυξάνονται τα όρια ηλικίας έως και 3 χρόνια. Δηλαδή, όποια μητέρα ανήλικου δεν συμπληρώνει φέτος τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση θα υποχρεωθεί να εξαντλήσει τα αντίστοιχα ανδρικά όρια. Τα οποία μάλιστα θα αυξηθούν (εξίσωση με τον ιδιωτικό τομέα) έτσι ώστε να μην μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κανείς κάτω των 60 ετών.
Οριακές διορθώσεις
Σε οριακές διορθώσεις στο Εργασιακό οδηγείται ο Α. Λοβέρδος. Η αναδίπλωση είναι αποτέλεσμα τόσο των κοινωνικών πιέσεων, στον βαθμό που οι εν λόγω ρυθμίσεις ενισχύουν τα επιχειρηματικά κέρδη, όσο και των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Αν και η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εργασίας είναι «τόσα χρόνια με τις προστατευτικές, της εργασίας, διατάξεις η ανεργία έφτασε στο 13%, ας δοκιμάσουμε και κάτι άλλο», ωστόσο φαίνεται να επιλέγει διορθωτικές παρεμβάσεις σε δυο σημεία:
* Η Διαιτησία ως θεσμός διευθέτησης-εκτόνωσης των εργασιακών διαφορών παραμένει, αλλά θα καταργηθούν οι... Διαιτητές. Θα προβλεφθούν διαδικασίες για διαμόρφωση νέου Σώματος Μεσολαβητών-Διαιτητών. Παράλληλα οι αποφάσεις των Διαιτητών θα είναι αιτιολογημένες και το ίδιο μέρος (συνδικάτο ή εργοδότης) δεν θα μπορεί να απαιτεί μισθολογικές αυξήσεις από τον Διαιτητή για τρίτη συνεχή φορά (χρονιά).
* Ο χρόνος προειδοποίησης πριν από την απόλυση (εάν προηγηθεί η προειδοποίηση η νόμιμη αποζημίωση πέφτει στο μισό) θα αυξηθεί από 1-4 μήνες σε 1-6 μήνες. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο χρόνος προειδοποίησης έφτανε τους 24 μήνες (για συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη άνω των 28 μηνών). Εάν δεν τηρείται ο χρόνος προειδοποίησης, η αποζημίωση καταβάλλεται στο ακέραιο.
Ο κ. Λοβέρδος διευκρινίζει στην «Ε» ότι με τη ρύθμιση που επελέγη δεν θίγεται η αποζημίωση συνταξιοδότησης (το εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα) η οποία παραμένει στο 40% (για συνταξιούχο που δικαιούται και επικουρική σύνταξη) έως 50% της νόμιμης αποζημίωσης.
Ως προς τις μειωμένες στο 80% ή 85% (επί του βασικού μισθού των 740 ευρώ) αμοιβές των νέων (έως 24 ετών) η διάταξη θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή θα αναγράφεται και στο τελικό σχέδιο του Π.Δ. ως μια δυνατότητα («Δύναται» είναι η έκφραση) η κάλυψη του ελλείποντος μισθού (15%-20%). Και αυτό γιατί εάν σαφώς αναφέρεται ότι θα καλύπτεται η διαφορά από τον ΟΑΕΔ «η δαπάνη δεν θα είναι επιλέξιμη και δεν θα πληρωθεί από κοινοτικά κονδύλια γιατί θα θεωρηθεί παθητικό μέτρο» (αντί για ενεργητικές πολιτικές). *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου