Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

2η μέρα στο Ισραήλ

Από το όρος του Herzl ξεκίνησε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του έλληνα πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στο Ισραήλ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί.
Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί στο όρος που φέρει το όνομα του Herzl οραματιστή του κράτους του Ισραήλ και στη συνέχεια μετέβη συνοδευόμενος από τα στελέχη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπου και θα ξεναγηθεί και θα αποτίσει φόρο τιμής.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος και θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού ενώ αμέσως μετά θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διμερή θέματα, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η πρωτοβουλία την οποία προτίθεται να αναλάβει από κοινού Ελλάδα και Κύπρος για την έξοδο από την ανθρωπιστική κρίση αποτέλεσμα του μακροχρόνιου αποκλεισμού από το Ισραήλ. Επίσης θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα, όπως ο Λίβανος και το Ιράν.

Το πρόγραμμα στο Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις συναντήσεις με τον υπουργό των εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Στη συνέχεια το δεύτερο σκέλος της επίσημης επίσκεψης στην περιοχή, μεταφέρεται στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Μαχμούντ Αμπάς και Σαλάμ Φαγιάντ, εκπροσωπώντας την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα συναντηθούν για περίπου τρεις ώρες με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Αργά το βράδυ συνοδευόμενος από τους κ. Δρούτσα και Πεταλωτή, ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ από την αναγνώρισή του από τη χώρα μας το 1993 και την πρώτη προσωπική, φέροντας το αξίωμα του αρχηγού της κυβέρνησης στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: