Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Θύελλα για Αγγέλου...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος Νικολέττα Μουτούση
Για «σκευωρία» μιλά η Ν.Δ., για «πολιτικές διώξεις» συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού...
Ο Κ. Καραμανλής έλυσε τη σιωπή του με έμμεσο τρόπο και στη δήλωση των «συνεργατών» του αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του οργανώνουν συστηματικά πολιτικές διώξεις, με στόχο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή»
Πολιτική θύελλα προκαλεί η επιβολή...
σκληρών περιοριστικών όρων στον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, μετά τη μαραθώνια απολογία του στην ειδική ανακρίτρια που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να στηρίξει τον Γ. Αγγέλου, κάνοντας λόγο για «σκευωρία» και για «κατασκευή ενόχων». Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί παρ΄ ότι έχει προκληθεί κατ΄ επανάληψη για την κατάσταση στην οποία έφερε τη χώρα, έλυσε τη σιωπή του και με δήλωση «συνεργατών του» τάχθηκε στο πλευρό του κατηγορούμενου. Η κυβέρνηση από την πλευρά της με δήλωση του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή, ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να κάνει πράξη τις κατά καιρούς δεσμεύσεις ότι δεν παρεμβαίνει στο έργο της.

Παράλληλα, η διαρροή της κατάθεσης του Γ. Αγγέλου δείχνει- όπως λένε βουλευτές της Προανακριτικής- την αγωνιώδη προσπάθεια του πρώην διευθυντή του γραφείου του κ. Καραμανλή να αποσείσει κάθε ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο κ. Αγγέλου εμφανίζει έναν πρωθυπουργό εντελώς άπραγο, να μη διαβάζει ούτε την αλληλογραφία του στο Μαξίμου και να μην ασχολείται με σημαντικά θέματα. «Ακόμη κι αν δεχτούμε την άποψη Αγγέλου, ότι ο κ. Καραμανλής δεν είχε γνώση του σκανδάλου», λέει χαρακτηριστικά βουλευτής της Προανακριτικής, «η εικόνα που δημιουργεί για τον πρώην πρωθυπουργό, τον εκθέτει. Δείχνει έναν πρωθυπουργό να επιτρέπει στον διευθυντή του γραφείου του να χειρίζεται εν λευκώ μία υπόθεση η οποία κατέληξε στην καταλήστευση της περιουσίας του Δημοσίου».

Οι σκληροί όροι
Η θύελλα προκλήθηκε από το γεγονός ότι με την επιβολή στον Γ. Αγγέλου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρηματικής εγγύησης των 400.000 ευρώ (καθώς η ανακρίτρια Ειρ. Καλού τον θεώρησε, ως κατηγορούμενο, ύποπτο διαφυγής από την Ελλάδα), ουσιαστικά και για πρώτη φορά η τακτική Δικαιοσύνη «αγγίζει» τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Αυτό εξηγεί ώς έναν βαθμό και την έντονη αντίδρασή του, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε με δήλωση «συνεργατών» του ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη». Αντίθετα, προκαλεί εντύπωση η επίσημη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρ΄ ότι ψήφισε υπέρ της παραπομπής σε Εξεταστική Επιτροπή στελεχών της για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, χαρακτήρισε την απόφαση της ανακρίτριας για επιβολή των σκληρών περιοριστικών όρων στον Γ. Αγγέλου ως «κορύφωση της σκευωρίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ εις βάρος της Ν.Δ.».

Το θέμα που έχει να κάνει- όπως λέει το ΠΑΣΟΚ - ασφαλώς με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς έναντι της προηγούμενης ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργεί εύλογη αμφισβήτηση για το κατά πόσον είναι ειλικρινής η προσπάθεια του κ. Σαμαρά για «κάθαρση» στη Ρηγίλλης και απαλλαγή της Ν.Δ. από τα «βαρίδια» του παρελθόντος.

«ΑΓΓΙΖΟΥΝ» ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη «αγγίζει» τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου


Λύνει τη σιωπή του μέσω... συνεργατών

ΤΟ ΘΕΜΑ της χθεσινής ημέρας είναι ότι ο Κ. Καραμανλής έλυσε τη σιωπή του, έστω και με έμμεσο τρόπο.

Στη δήλωση των «συνεργατών» του- αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ε. Αντώναρο- αναφέρεται ότι «η εξοντωτική και εμφανώς άδικη αντιμετώπιση του Γιάννη Αγγέλου αποδεικνύει, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, πως το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του οργανώνουν συστηματικά πολιτικές διώξεις, με στόχο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κώστα Καραμανλή».

Στη συνέχεια γίνεται ευθεία επίθεση στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο αποδίδεται ο σχεδιασμός για τις κατά τους ισχυρισμούς του περιβάλλοντος Καραμανλή διώξεις, γίνεται έμμεση αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας («αδιέξοδη» χαρακτηρίζεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης!) και σημειώνεται: «Η τακτική και η νοοτροπία του σημερινού Πρωθυπουργού είναι γνωστές.

Κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά σε προβλήματα, που ο ίδιος δημιουργεί, επιτίθεται κατά των πολιτικών του αντιπάλων, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ειδικά τώρα, που γιγαντώνεται η δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

«Προγραφές»
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για «προγραφές και ατεκμηρίωτες διώξεις πολιτικών αντιπάλων» και προστίθεται ότι αυτές (οι διώξεις) «οδηγούν σε νοσηρά φαινόμενα, σε καταστάσεις που πληγώνουν βαθιά τον τόπο. Οσοι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα αποτελέσματα των πρακτικών τους. Και ας γνωρίζουν καλά: θα μας βρουν όλους αταλάντευτα απέναντί τους». Με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Π. Παναγιωτόπουλου, η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε έμμεσα στη Δικαιοσύνη για την επιβολή των περιοριστικών όρων στον Γ. Αγγέλου. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, «η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον Γιάννη Αγγέλου παραβιάζει βασικές Αρχές της Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καταλαβαίνουν πλέον όλοι, είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, ούτε η διερεύνησή της μέχρι το τέλος». Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, «το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να κατασκευάσει, δήθεν, ενόχους εκ των προτέρων και να εκτρέψει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα πελώρια λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησής του, που μας οδήγησαν στην τριμερή επιτήρηση».
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: