Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Βενιζέλος: “Συναίνεση για Σκαραμαγκά, αλλιώς…”

O.K. από Βρυξέλες για Abu Dhabi Mar


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλοςprotothema.gr

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος

Μια σοβαρή προειδοποίηση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης "εξαπέλυσε" το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας "απειλώντας" εμμέσως ότι αν η τελική συμφωνία για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (από την απερχόμενη ιδιοκτήτρια γερμανική Thyssenkrupp) στην Abu Dhabi Mar, την παραλαβή των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων και την παραγγελία ακόμη δύο ομοίου τύπου (δηλαδή U214) υποβρυχίων δεν επικυρωθεί από τη Βουλή, τότε η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να επικρατήσει κλίμα πολιτικής συναίνεσης, διευκρινίζοντας ότι εννοεί "να υπερψηφίσει η ΝΔ τη συμφωνία".

Με απλά λόγια, επιχειρώντας να αποσπάσει την στήριξη κυρίως της ΝΔ -αλλά (δευτερευόντως) και των υπολοίπων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης- στους χειρισμούς του, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απείλησε εμμέσως ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κ. Αντώνη Σαμαρά δεν προσυπογράψει τη συμφωνία τότε η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει το βάρος να συνομολογήσει τη συμφωνία.

"Η αναλυτική συμφωνία θα ισχύσει μετά την κύρωσή της από τη Βουλή" είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι "αν ακουστεί ένσταση που υπερβαίνει τα εσκαμμένα η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην επικυρώσει τη συμφωνία".

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να μετατοπίσει το βάρος των εξελίξεων στη ΝΔ, αφού αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που η συμφωνία μεταβίβασης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τους Γερμανούς της Thyssen στους Άραβες της Abu Dhabi Mar ναυαγήσει, τότε το βάρος από μια πιθανή πτώχευση των ναυπηγείων θα βαρύνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε του ελιγμού αυτού επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να επιλύσει "προβλήματα του παρελθόντος" και συμπλήρωσε ότι "δεν θα αναλάβουμε βάρη που δεν μας ανήκουν. Αν δεν το στηρίξουν τα άλλα κόμματα δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία".

Απαντώντας σε ερώτημα του protothema.gr αν είναι εύκολο για τη ΝΔ να συναινέσει στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μια περίοδο πολιτικής έντασης και καχυποψίας λόγω και της έρευνας από τις εξεταστικές επιτροπές ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "πρέπει ο χώρος της εθνικής άμυνας να βρεθεί εκτός της συνήθους και τρέχουσας κομματικής αντιπαράθεσης", εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε σαν υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων.

"Η κυβέρνηση επιδιώκει να γλυτώσει τον ελληνικό λαό απ΄το μαύρο σύννεφο της καχυποψίας που κόβει τον αέρα, την αναπνοή των ενόπλων δυνάμεων" συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που θεωρείται ευνοϊκή στην προσπάθεια μεταβίβασης της πλειοψηφίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στους Άραβες της Abu Dhabi Mar, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε τη λύση που παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει αν παραλλήλως ακύρωσε το πρόστιμο των περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλλει στα ελληνικά ναυπηγεία με το αιτιολογικό ότι στο παρελθόν είχαν λάβει παρανόμως επιχορηγήσεις από το ελληνικό δημόσιο. Το πρόστιμο αυτό αποτελούσε ένα από τα αγκάθια για την πώληση του ναυπηγείου στους Άραβες, αφού τόσο η Thyssenkrupp όσο και η Abu Dhabi Mar αρνούνταν να πληρώσουν τις ποινές.

Η λύση που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν προβλέπει την εκποίηση και τον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων των ναυπηγείων που δε σχετίζονται με στρατιωτικές κατασκευές και την υποχρέωση του ναυπηγείου για χρονικό διάστημα 15 ετών να περιοριστεί σε στρατιωτικές ναυπηγικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: