Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Έκοψαν τις δαπάνες, αφού δεν αγοράζουν ούτε …γάζα!

Θα πάρουμε και εύσημα από την Τρόικα!


protothema.gr
Επιδόσεις …αξιοζήλευτες στον τομέα των δαπανών υγείας είχε να επιδείξει στους ελεγκτές της Τρόικας η ηγεσία του υπουργείου. Μόνο που αυτές βασίστηκαν στο ότι τα νοσοκομεία, όπως έχει αποκαλύψει το protothema gr., δεν αγοράζουν από …γάζες μέχρι καθετήρες και δεν διενεργούν διαγωνισμούς για οποιασδήποτε μορφής προμήθειες!

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…


Τα ολοήμερα νοσοκομεία, η στελέχωση των μονάδων υγείας στην περιφέρεια και η περιστολή των δαπανών υγείας στα νοσοκομεία τέθηκαν στο… μικροσκόπιο των ελεγκτών της «τρόικας» κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με οικοδεσπότη τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υφυπουργός κυρία Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος ενημέρωσαν τους έξι συνολικά εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα μείζονα ζητήματα του χώρου της υγείας, με σημείο αιχμής φυσικά τις δαπάνες των νοσοκομείων αλλά και τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το ΕΣΥ.

Τι παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Υγείας:

-Το πρώτο εξάμηνο του 2010 καταγράφεται μείωση έως και 17% στις δαπάνες για τις προμήθειες των νοσοκομείων από τη μείωση τιμών σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες υλικών (ορθοπεδικά, υγειονομικό αναλώσιμο υλικό, χημικά αντιδραστήρια και καρδιολογικά).

Βεβαίως, για τους ειδήμονες του χώρου της υγείας, η μείωση των δαπανών θεωρείται πλασματική καθώς συσχετίζεται άμεσα με τη μείωση των ιατρικών πράξεων!

Και τούτο διότι την περίοδο του πρώτου τριμήνου του 2010, διάστημα που επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μείωση δαπανών, στην πραγματικότητα οι διοικητές των νοσοκομείων δεν είχαν δικαίωμα έγκρισης αγοράς ιατρικών υλικών ούτε διενεργούσαν διαγωνισμούς, ενώ παράλληλα στα νοσοκομεία έβαζαν συχνά «εμπάργκο» στην παράδοση υλικών και οι προμηθευτές.

-Οι συμβάσεις με όλα τα νοσοκομεία για τις προμήθειές τους θα έχουν ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο και από 1ης Ιανουαρίου 2011 οι αποθήκες των νοσοκομείων θα έχουν συμβάσεις και νέο σύστημα logistics.

- Σε ότι αφορά τις προμήθειες και το παρατηρητήριο τιμών δόθηκε νέα προθεσμία ως το τέλος Αυγούστου (από το τέλος Μαϊου) για να ομαδοποιηθούν 10.000 νοσοκομειακά υλικά και να τεθούν ενιαίες προδιαγραφές ώστε να ανααδειχθεί η φθηνότερη τιμή της Ελλάδας, αλλά και οι τρεις φθηνότερες τιμές της Ευρώπης. Οι πρώτοι e-διαγωνισμοί αναμένεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα κ. Πολύζο, η αντιπροσωπεία της τρόικας ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για την πορεία των προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών για το ΕΣΥ, καθώς και για τα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στις υγειονομικές μονάδες των νησιών.

Ορκωτοί λογιστές στα νοσοκομεία μόνο κατά περίπτωση

Επίσης, ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε σε ό,τι αφορά τους πολυσυζητημένους ορκωτούς λογιστές που πραγματοποιούν ελέγχους στα νοσοκομεία, ότι αυτοί έχουν εγκατασταθεί μόνο στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας, καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να ελέγχουν τις δαπάνες των νοσοκομείων.

Ανέφερε ότι κλιμάκιο ορκωτών λογιστών επισκέφθηκε δειγματοληπτικά τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τον «Ευαγγελισμό», το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» και το «Αττικόν», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν χρειαστεί να επαναληφθεί αυτό διότι εφεξής οι διοικητές των νοσοκομείων υποχρεούνται σε μηνιαία έκθεση πεπραγμένων.

Νέα συνάντηση στο υπουργείο Υγείας

Πάντως, ως φαίνεται οι συνολικά έξι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θεώρησαν ότι έλαβαν μόνο μικρή πρόγευση το μεσημέρι της Δευτέρας σε ό,τι αφορά τις θεσμικές πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καθώς ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μεσημέρι της Πέμπτης στην οδό Αριστοτέλους όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: