Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Θα πάμε σε διπλές εκλογές το Νοέμβριο;

Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν διπλές εκλογές το Νοέμβριο, με πρώτη τη ΝΔ. Το είπε, άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο υπεύθυνος Πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, πάντως, Μάξιμος Χαρακόπουλος, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, προσπαθώντας να ενισχύσει την άποψη του αρχηγού.

Παρατηρώντας τον τρόπο στελέχωσης του Γ΄ θερινού τμήματος της Βουλής από πλευράς ΠΑΣΟΚ, διαπίστωσε πολλές ομοιότητες με τον τρόπο που στελέχωσε το ίδιο τμήμα η ΝΔ, ως κυβέρνηση. Τοποθέτησε σε αυτό όλους τους «επικίνδυνους» για ανταρσία βουλευτές, γνωρίζοντας ότι το Γ΄ τμήμα δεν πρόκειται να λειτουργήσει, αφού η απόφαση για πρόωρη προσφυγή σε εκλογές είχε ήδη ληφθεί. Εφ΄ ώ και ο κ. Χαρακόπουλος συμπέρανε ότι πάμε για διπλές εκλογές. Ο όλος συλλογισμός μοιάζει με το γνωστό «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει».

Υποθέτουμε, πάντως, ότι το «νεοδημοκρατικό» στέλεχος έλαβε υπόψη του και τις αναφορές περί «δημοκρατικής νομιμοποίησης» του Χάρη Καστανίδη, η οποία αντιμετωπίσθηκε από την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα μιας από τις καλοκαιρινές σαββατιάτικες φιλολογικές συζητήσεις που γίνονται στα λαδάδικα της Θεσσαλονίκης και στις παραλίες της Χαλκιδικής.

Υπάρχει, όμως, και η σοβαρή επιχειρηματολογία κατά των εκλογών, η οποία αναπτύσσεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Α. Υπάρχει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και σταθεροποίησης το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη φέρνει απτά, θετικά αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώνονται και στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ.

Β. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους την προσπάθεια, η οποία έχει ήδη φθάσει σε καλό σημείο και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι ανέμεναν οι πάντες, μεταξύ των οποίων και οι δανειστές μας.

Γ. Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, τα προβλήματα για τα οποία έγιναν τόσες θυσίες θα επανέλθουν και μάλιστα πιο έντονα και οι μέχρι τώρα θυσίες θα πάνε χαμένες, καθώς από την επαύριο των εκλογών θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα τα οποία θα είναι σκληρότερα από αυτά που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται ήδη.

Δ. Η αξιοπιστία της χώρας θα χτυπήσει νέα χαμηλά ρεκόρ. Κι αν τώρα βρέθηκαν με πολύ κόπο και τεράστιες προσπάθειες κάποιοι δανειστές μας, έστω και με σκληρούς όρους, αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, λόγω πρόωρων εκλογών, δεν πρόκειται να βρούμε δανειστές. Κι αν βρούμε, οι όροι τους θα είναι οι επαχθέστεροι που θα έχουν επιβληθεί σε βάθος ιστορικού χρόνου.

Ε. Σε περίπτωση προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, η τρόϊκα έχει προειδοποιήσει, εμμέσως, ότι είναι πιθανό να διακόψει την τρίτη δόση του δανείου.

Στ. Για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάποιος πρέπει να βρει ένα «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, για να ικανοποιηθεί και η συνταγματική προϋπόθεση. Οικονομικό θέμα είναι τρομακτικά δύσκολο να βρεθεί. Και δεν πρέπει να λησμονείται ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το 2007, προκειμένου… να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, κινήθηκε στα όρια της συνταγματικότητας.

Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει θέμα από τα λεγόμενα κλασσικά «εθνικά θέματα», κυπριακό, ελληντουρκικά, ελληνοσκοπιανά. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού με τους οποίους συνομίλησε το i-R τόνιζαν ότι δεν αναμένεται κάτι διαφορετικό σε όλα αυτά τα μέτωπα. Οι ίδιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού διατύπωναν την άποψη ότι προκήρυξη εκλογών για την αντιμετώπιση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας, θα δικαιολογούνταν στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση διαπίστωνε την ανάγκη να υπάρξει χειρισμός ενός θέματος στη βάση άλλων προσεγγίσεων. Από τη στιγμή που η κοινά αποδεκτή εθνική γραμμή δεν αλλάζει, δεν υπάρχει θέμα επίκλησης εθνικού ζητήματος για προσφυγή σε εκλογές.

Ακόμα και στο σκοπιανό, όπως έλεγαν ενόψει και του ενδεχομένου να επανέλθει το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε άλλο από την τήρηση της εθνικής κόκκινης γραμμής, δηλαδή μια ονομασία κοινά αποδεκτής, σύνθετης, με γεωγραφικό προσδιορισμό και τη χρήση αυτής της ονομασίας έναντι όλων.

Αν κάποιος άλλος έχει διαφορετική άποψη και επιθυμεί τροποποίηση της εθνικής κόκκινης γραμμής, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, δεν έχει παρά να θέσει το θέμα και να εξηγήσει τη νέα του θέση, έλεγαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: