Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΦΕΚ 1300/17-8-2010: Τελικά, λεφτά… υπάρχουν!...


Από το "ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ"
Ένα ΦΕΚ σαν όλα τ’ άλλα; Δεν παρατηρείτε τίποτα περίεργο; Ίσως μόνο την ημερομηνία δημοσίευσης… Δύο μέρες μετά το δεκαπενταύγουστο, εν μέσω θερινής ραστώνης, καύσωνος και των καθιερωμένων “μπάνιων του λαού”. Ας το προσέξουμε...
όμως περισσότερο…
Προσπερνούμε τις εγκρίσεις υπερωριών κάποιων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, τις χορηγήσεις αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων κλπ, για να εστιάσουμε στη διπλανή συμφωνία εκτέλεσης έργων για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την εταιρία “Κοινωνία της Πληροφορίας” Α.Ε. (σελ. 4 του ΦΕΚ).
Στη σελ. 4 λοιπόν, ορίζονται τα εξής:
Επαναλαμβάνω το ποσό με μεγαλύτερους και εντονότερους χαρακτήρες:

€ 21.819.070,00 !!!!

Με άλλα λόγια, σχεδόν 22 εκ. ευρώ για τη δημιουργία 3 κρατικών ιστοσελίδων! Θυμίζω πως πριν ένα χρόνο περίπου είχε προκαλέσει αίσθηση – και δικαίως – το 1 εκατομμύριο που είχε κοστίσει η νέα ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου… Τότε βέβαια είχαμε μπει σε προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νυν πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι… “Λεφτά υπάρχουν“!
Δεν μας διευκρίνισε σε ποιές ακριβώς τσέπες υπήρχαν τα λεφτά και πως ήταν διατεθειμένος να τους τα αποσπάσει. Οι διευκρινίσεις πάντως του αρμόδιου υπουργείου, ότι το έργο είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος του, δεν είναι καθόλου πειστικές.
Ενώ λοιπόν χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες καλούνται να κάνουν οικονομικές θυσίες και να “βάλουν πλάτη” προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του διαβόητου μνημονίου, ενώ αποστερούνται απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία δημόσιων σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική κ.α., φαίνεται ότι συνεχίζεται να κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα σε αμφίβολης χρησιμότητας έργα, συχνά με ύποπτους αποδέκτες! Άραγε δεν υπάρχουν σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα ικανοί νέοι επιστήμονες για να “στήσουν” αυτές τις ηλεκτρονικές “πύλες” (portals); Και αν δεν υπάρχουν και ήταν αναγκαίο να επιστρατευτεί κάποια ιδιωτική εταιρία όπως η Unisystems, στην οποία φέρεται να έχει ανατεθεί το έργο, δεν γινόταν να επιτευχθεί πιο συμφέρουσα για το δημόσιο συμφωνία; Και αν δε γινόταν ούτε αυτό, μήπως σε τελική ανάλυση ήταν προτιμότερο να απορριφθεί το έργο ως ασύμφορο και να διατεθούν τα 22 εκ. ευρώ για πιο χρήσιμες υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, ή ανθρώπινους πόρους όπως καθηγητές, νοσηλευτικό προσωπικό, πυροσβέστες ή για να ανακουφιστούν κάποιοι συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της φτώχειας;
Για να μη φανεί πως επιρρίπτουμε ευθύνες γενικά και αόριστα, ορίστε ποιος υπογράφει την παραπάνω συμφωνία στο ΦΕΚ:
Δε λέμε πως ο κ. Ρέππας, ο οποίος μάλιστα έχει τη φήμη έντιμου πολιτικού, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και ότι υπάρχει με βεβαιότητα κάτι νομικά επιλήψιμο στη συμφωνία. Αλλά οπωσδήποτε ως ανώτερος ιεραρχικά πολιτικός προϊστάμενος φέρει μεγάλη ευθύνη και είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις, καλύτερες από αυτές που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΜΕ. Και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις και ατασθαλίες να “πέσουν κεφάλια” άμεσα και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ακύρωση της συμφωνίας ή επαναδιαπραγμάτευσή της με ευνοϊκότερους για το δημόσιο όρους. Διαφορετικά ο κ. Ρέππας να είναι προετοιμασμένος να υποστεί τις συνέπειες, όπως και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και οι συνέπειες φοβούμαι πως δεν θα είναι απλά το περίφημο “πολιτικό κόστος”…

Δεν υπάρχουν σχόλια: