Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

«Πληρώστε τον ΦΠΑ σε 5 ημέρες»...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
Φοροκυνηγητό για να κλείσει η μαύρη τρύπα των εσόδων που ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ...
Φοροκυνηγητό σε τρία μέτωπα εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας των εσόδων που ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ. Θέτει για το επόμενο δίμηνο επί ποδός πολέμου το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού απαιτώντας από εφορίες και ελεγκτικά κέντρα να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ.

Ζητεί επίσης άμεσο καταλογισμό προστίμων για εκθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ που εκκρεμούν στις εφορίες και δίνει στις εφορίες χρονικό περιθώριο έως την Παρασκευή να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα έντυπα Ε9 του 2009 και του 2010 ώστε να εφαρμοστεί η εκκαθάριση του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΑΠ 2010.

Στο πρώτο πλάνο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν οι 65.000

επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει από τις αρχές του έτους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται με σχετική εγκύκλιο, οι ελεγκτές θα καλούν τηλεφωνικά τους υπόχρεους και θα τους δίνουν περιθώριο 5 ημερών να προσέλθουν στην εφορία, να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον φόρο. Εάν ο υπόχρεος δεν προσέλθει εντός της προθεσμίας θα εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου. Δεξαμενή για τις τηλεφωνικές οχλήσεις και τους ελέγχους θα αποτελέσει αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που έχει αποσταλεί στις εφορίες και στο οποίο περιλαμβάνονται 65.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν για τις χρήσεις 2008 και 2009 εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά δεν υπέβαλαν ούτε μία περιοδική δήλωση από τις αρχές του έτους.

Παράλληλα με τα τηλεφωνήματα των εφοριακών, οι επιχειρηματίες θα δεχθούν και άτυπες προσκλήσεις υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ από τη ΓΓΠΣ ενώ οι καταστάσεις θα σταλούν και στα ελεγκτικά κέντρα για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις αρμοδιότητάς τους. Πέραν της μη υποβολής δηλώσεων, θα υπάρξει ενδελεχής έλεγχος και για ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ.

Ελεγχος στους ελεγκτές
Η ασφυκτική πίεση που υφίσταται το υπουργείο Οικονομικών για άμεση ανάκαμψη των εσόδων, κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ όπου τα αποτελέσματα είναι κυριολεκτικά απογοητευτικά (στο οκτάμηνο η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ ύστερα από δύο αυξήσεις συντελεστών είναι μόλις 1,6%), διαχέεται και στον ελεγκτικό μηχανισμό. Πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από κάθε υπάλληλο εφορίας και ελεγκτικού κέντρου να διενεργεί και να ολοκληρώνει (με τη σύνταξη και της έκθεσης ελέγχου) τουλάχιστον δύο ελέγχους την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία των κατηγοριών Α΄ και Β΄ και τουλάχιστον έναν έλεγχο την ημέρα αν πρόκειται για βιβλία Γ΄ κατηγορίας. Οι ελεγκτές θα ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους από ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ, ενώ με ευθύνη των προϊσταμένων των εφοριών μέσα σε τρεις ημέρες από την αποστολή της εγκυκλίου θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά αρχεία στη Διεύθυνση Ελέγχου με τα ονόματα των ελεγκτών για τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ.

Πρόστιμα εξπρές
Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής προστίμων καθώς στις εφορίες έχουν δημιουργηθεί σωροί φακέλων από υποθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ και της πρώην ΥΠΕΕ για τις οποίες δεν έχουν καταλογιστεί ακόμα τα πρόστιμα ώστε κάποια στιγμή να εισπραχθούν... Οι εφορίες όλης της χώρας καλούνται μέσα σε δέκα ημέρες να υποβάλουν στις οικονομικές επιθεωρήσεις καταστάσεις στις οποίες θα αναφέρονται οι εκθέσεις ελέγχων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και στις 31 Αυγούστου 2010. Εφόσον εκκρεμούν στις εφορίες εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, της πρώην ΥΠΕΕ, των πρώην ειδικών συνεργείων ελέγχου και των ίδιων των εφοριών, πρέπει μέσα σε πέντε ημέρες από τη λήψη της εγκυκλίου να κοινοποιηθούν οι καταλογιστικές πράξεις ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη των προστίμων.

ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ

εξαπολύει σαφάρι το υπουργείο: σε ελέγχους ΦΠΑ, σε πρόστιμα του ΣΔΟΕ που εκκρεμούν στις εφορίες και τους φόρους ακινήτων


Τροχάδην για την είσπραξη φόρων από τα ακίνητα

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Πληροφοριακών Συστημάτων επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες αποστολής των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΕΤΑΚ 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010. Ζητεί από τις εφορίες να της αποστείλουν έως την Παρασκευή τα Ε9 του 2009 και του 2010 για να επιταχύνει την αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί κανένα εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010 ενώ τα έχουν αποσταλεί 2 εκατ.

εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ με τον βεβαιωμένο φόρο στα 124 εκατ. ευρώ. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 4,6 εκατ.

δηλώσεις με την καθαρή θέση του Δημοσίου στα 1,235 δισ.

ευρώ ενώ χθες εστάλη η ένατη παρτίδα εκκαθαριστικών μέσω της οποίας καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 307,7 εκατ. ευρώ 150.681 φορολογούμενοι οι οποίοι εντός των ημερών θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: