Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Δ. Κουσελάς: Θα πάμε σε δίκαιη διευθέτηση

.nooz.gr/
Την ερχόμενη εβδομάδα και αφού γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από το 2000 έως το 2009.

«Θέλουμε να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν, μια διαχωριστική γραμμή, να υπάρξει μια δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο παρελθόν. Εχουμε 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις, έχουμε 1.300.000 πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπάρχουν ακόμη 150.000 υποθέσεις που βρίσκονται στα φορολογικά δικαστήρια. Σε σχέση με τα ζητήματα είναι φανερό ότι θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση, όπως και διαφορετική αντιμετώπιση θα υπάρξει για τις επιμέρους περιπτώσεις. Θα πάμε σε μια δίκαιη διευθέτηση και όχι σε ισοπεδωτικές λογικές», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας στην ΕΤ3.

Την Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Κουσελάς είπε ότι συζητήθηκε το πλαίσιο της ρύθμισης, ενώ δεν θέλησε να γνωστοποιήσει το ποσό των εσόδων που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση.

Όπως ενημέρωσε, το ποσό που θα πληρώσουν όσοι ενταχθούν στην περαίωση, θα προκύψει από συγκεκριμένο αλγόριθμο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Αντιδράσεις

«Η περαίωση που προωθεί η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς βιοτέχνες και τους εμπόρους αποτελεί ένα νέο χαράτσι που τους οδηγεί στην απόγνωση. Για τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απολαμβάνουν τεράστιες φοροαπαλλαγές και προνόμια, είναι επιβράβευση», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Σαφέστατα η περαίωση εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Όμως, παράλληλα πρέπει και οι συνεπείς φορολογούμενοι επιχειρηματίες να επιβραβευθούν για τη συνέπειά τους με μια μείωση στη φορολογία τους για τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά, δημιουργούμε φορολογούμενους δύο ταχυτήτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία εγκατέλειψε την διακηρυγμένη θέση της για συστηματικούς ελέγχους και υιοθέτησε την πρακτική των χαριστικών περαιώσεων, ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της».

«Η περαίωση αποτελεί σκάνδαλο, όχι για τα μικρομάγαζα των λίγων εκατοντάδων ευρώ αλλά για τους συστηματικούς φοροφυγάδες, που τώρα μπορούν να πίνουν στην υγειά των κορόιδων και να χλευάζουν την κοινωνία που δοκιμάζεται», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: