Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το δίλημμα «σωτηρία ή χρεοκοπία» βάζει ο Γιώργος

“Ψήφος ευθύνης” και όχι αντιμνημονιακή λογική


http://img.protothema.gr/
Με την προειδοποίηση ότι τυχόν μαζική αποδοκιμασία των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων του ΠΑΣΟΚ θα έχει κρίσιμη πολιτική σημασία, θα βάλει σε κίνδυνο την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας και θα σημάνει οπισθοχώρηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτρέψει τη χρεοκοπία θα επενδύσει την διακαναλική συνέντευξη, που θα παραχωρήσει απόψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού αναμένεται να διαφανεί το ενδεχόμενο ότι εάν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ τότε θα τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών, έστω κι αν η επιλογή του επιτελείου του είναι να μην πει ο ίδιος τη λέξη «εκλογές». Είναι ωστόσο ενδεικτική των σκέψεων, που υπάρχουν στην κυβέρνηση, η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση (σήμερα στα Νέα) ότι «δεν κυβερνάμε χωρίς το λαό».

Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθαρίζει τι σημαίνει αυτό: «Ή θα έχουµε τον λαό µαζί µας -και όταν λέω τον λαό εννοώ µόνο τον λαό- και έτσι θα κερδίσουµε για τη χώρα τον πόλεµο της επιβίωσης και της ανάπτυξης, ή δεν θα έχουµε τη συµπαράταξη των πολιτών και κατά συνέπεια όσο και να θέλουµε δεν θα καταφέρουµε να βγάλουµε την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της παρακµής και της υπανάπτυξης».

Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει για «ψήφο ευθύνης» και θα ζητήσει, τουλάχιστον από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να μη ρίξουν νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης, που ζητά αντιμνημονιακή ψήφο. Προς τούτο θα ταχθεί κατά της αποχής και της χαλαρής ψήφου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ώρα για έκφραση δυσαρέσκειας και σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ανέξοδη και χωρίς επιπτώσεις κριτική.

Με τη συνέντευξη αυτή ολοκληρώνεται η στροφή της κυβέρνησης, η οποία αρχικά είχε χαρακτηρίσει την αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου ως «εκλογές του Καλλικράτη», αλλά τώρα και υπό το βάρος των αρνητικών γκάλοπ, αποδέχεται την πρόκληση της αντιπολίτευσης και συμφωνεί ότι οι κάλπες θα έχουν πολιτικό μήνυμα και πρόκειται σαφώς για πολιτική σύγκρουση.

Πάντως η άμεση εμπλοκή του στην αναμέτρηση και η ακραία πολιτικοποίηση των τοπικών εκλογών θεωρείται από πολλούς ως ρίσκο, αφού σε περίπτωση ήττας δεν θα υπάρχει οδός διαφυγής, παρά μόνο ο δρόμος προς πρόωρες εθνικές κάλπες.

Σημειωτέον ότι η συνέντευξη θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, θα μεταδοθεί απ’ ευθείας στις 9 το βράδυ, ερωτήσεις θα υποβάλλουν επτά δημοσιογράφοι από τα αντίστοιχα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και συντονιστής θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: