Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

To OXI (και τα ΝΑΙ) της 28ης Οκτωβρίου στην Τρόικα

Σκληρό "παζάρι" για τα … μετεκλογικά μέτρα


http://img.protothema.gr/
Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελών, την 28η Οκτωβρίου, μεταφέρεται το σκληρό παζάρι για τα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων, όπου ο πρωθυπουργός θα "μετρήσει" τις αντιδράσεις των ηγετών της Ευρώπης, ενόψει της νέας αναθεώρησης των στοιχείων από τη Eurostat.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παραχωρεί σήμερα το βράδυ διακαναλική συνέντευξη τύπου για την οικονομία, θα επιχειρήσει να πει "ΟΧΙ" στις πιέσεις της Τρόικας για πρόσθετα μέτρα, και να εκμεταλλευτεί τις διαφωνίες μεταξύ των εταίρων για το σχέδιο Ρομπάι και τους νέους κανόνες που αυτό επιβάλλει σε χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και …μια ντουζίνα άλλες χώρες. Θα αναζητήσει ερείσματα μεταξύ των εταίρων και θα ευθυγραμμιστεί με εκείνους που αντιπαλεύουν την «σκληρή γραμμή» των τεχνοκρατών και των δημοσιονομικά «ακέραιων» κρατών-μελών, όπως οι σκανδιναυικές.

Το προσχέδιο των νέων διατάξεων πάντως που διέρρευσε στο Reuters, προοκάλεσε τη δυσφορία ακόμα και του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Θα προβλέπει σκληρότερες ποινές για τους παραβάτες, αλλά αυτές θα επιβάλλονται μόνο με πολιτική συναίνεση και όχι αυτόματα.

Η Τρόικα των δανειστών εμφανίζεται όμως «διασπασμένη» και ως προς τα μέτρα εξάλειψης των ελληνικών ελλειμμάτων. Κομισιόν και ΕΚΤ τηρούν "σκληρή γραμμή" αφού ο άνθρωπος του Όλι Ρεν στην Αθήνα, Σερβάς Ντερόουζε,

με δηλώσεις του, ζητάει ανοικτά πλέον από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα "εδώ και τώρα", για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2011, παρά την αναθεώρηση από τη Eurostat.

Αντιθέτως, μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για διόρθωση της "τρύπας" των 2,5 δισ. ευρώ, μέχρι το 2014 αντί το 2011, δίνουν στη χώρα μας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χώρες της ευρωζώνης όπως η Γαλλία, αλλά και το ΔΝΤ.

Η Γιούροστατ θα ανακοινώσει το οριστικό ύψος του ελλείμματος για την Ελλάδα… στα μέσα Νοέμβριου. Μετά τις δημοτικές εκλογές, στις 15 του μηνός, καταφτάνει στην Αθήνα και η Τρόικα. Το παζάρι με τους δανειστές κορυφώνεται και στις 18 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό για το 2011με τα μέτρα που θα τον συνοδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: