Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η κρίση μας… στέλνει στα δημόσια νοσοκομεία!

Αύξηση ασθενών 15-18% από την αρχή του έτους


http://img.protothema.gr/
Δεν έχουμε λεφτά και πηγαίνουμε στα δημόσια νοσοκομεία ή μας αρρωσταίνει η οικονομική κρίση;

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους εμπειρογνώμονες της τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την αρχή του έτους έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως 15%- 18% σε ό,τι αφορά τη ροή των ασθενών προς το σύστημα δημόσιας υγείας, ενώ το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στο ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 15%.

Την ίδια ώρα πάντως η τρόικα βρίσκεται σταθερά στο κατόπι του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Ο έλεγχος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ως εκ τούτου η έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου εξαρτάται και πάλι από τα πεπραγμένα του, αλλά αυτή τη φορά με την ιδιότητα που έχει ως υπουργός Υγείας. Περίπου δύο μήνες έπειτα από την αποχώρησή του από το υπουργείο Απασχόλησης όπου η συνεργασία με την τρόικα ήταν σχεδόν… καθημερινή, ο κ. Λοβέρδος υποδέχθηκε για πρώτη φορά τους ελεγκτές με τη νέα του ιδιότητα.

Τα οικονομικά –και όχι μόνο- στοιχεία του υπουργείου Υγείας μπήκαν για μια ακόμη φορά στο μικροσκόπιο του πολυμελούς κλιμακίου ελεγκτών με τον (νέο) Ιταλό επικεφαλής να αναζητά τα πρώτα σημάδια περικοπών στις σπατάλες των νοσοκομείων αλλά και να προσπαθεί να «χαρτογραφήσει» τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος δημόσιας υγείας.

Το έναυσμα είχε δοθεί στην αρχή της εβδομάδας, την περασμένη Τρίτη, όταν το κεντρικό κτίριο στην οδό Αριστοτέλους «κατέλαβαν» εκπρόσωποι της Eurostat, αναζητώντας λεπτομερή στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων ώστε να τα αντιπαραβάλλουν με εκείνα που είχαν στη διάθεσή τους από το υπουργείο Εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι εμπειρογνώμονες της τρόικας συναντήθηκαν διαδοχικά με τον υπουργό Υγείας και τους γενικούς γραμματείς, κ.κ. Αντώνη Δημόπουλο και Νίκο Πολύζο. Στη συνάντηση ήσαν παρόντες ακόμη ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) κ. Ιωάννης Δατσέρης ο οποίος αναφέρθηκε στο σκέλος της εκπαίδευσης των Ελλήνων γιατρών και ο κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης, επικεφαλής των Επιθεωρητών Υγείας που μίλησε για τη διαφθορά των λειτουργών του Ιπποκράτη εντός του ΕΣΥ.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη στόχευση του υπουργείου Υγείας για άμεση εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ στο τρέχον έτος, λόγω της αύξησης των διαγωνισμών που προκηρύσσονται πλέον στα δημόσια νοσοκομεία για την προμήθεια υλικών.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας κ. Πολύζος μεταξύ άλλων ενημέρωσε το 7μελές ελεγκτικό κλιμάκιο για την εγκατάσταση μηχανογραφικού συστήματος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου σε 30 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, το οποίο θα επιτρέψει και τη λήψη των αναλυτικών στοιχείων στα αντίστοιχα νοσηλευτικά ιδρύματα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το… ανύπαρκτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας μπήκε για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την γνώση που αποκόμισαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τους παρέθεσε ο γγ κ. Δημόπουλος, στην χώρα μας υπάρχουν μόλις 2.000 γενικοί γιατροί –σημειωτέον ότι θεωρούνται ο κορμός του συστήματος δημόσιας υγείας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/50 του συνόλου των γιατρών.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία το 50% των γιατρών είναι γενικοί (οικογενειακοί) γιατροί. Οι ελεγκτές υπέβαλαν επίμονα ερωτήσεις προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί γενικοί γιατροί στη χώρα μας ώστε να αναλάβουν την πρώτη φροντίδα των ασθενών αλλά και γιατί δεν υπάρχει σύστημα αναφοράς στο ΕΣΥ το οποίο να αποτυπώνει την πορεία του ασθενούς μέσα στο σύστημα. Πάντως, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους δόθηκαν απτά δείγματα γραφής και για το ζήτημα αυτό: ότι από το ερχόμενο έτος θεσπίζονται κίνητρα για την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ώστε να προτιμάται από τους νέους γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: