Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σύλληψη του Ιωάννη από τις βουλγαρικές αρχές


Η αστυνομία της Βουλγαρίας συνέλαβε χθες στα βουλγαρο-σερβικά σύνορα, τον προκαθήμενο της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», Ιωάννη (κατά κόσμο Γιόβαν Βρανίσκοφσκι), βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Βρανίσκοφσκι εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου λόγω καταδίκης σε 30 μήνες φυλάκιση από το Δικαστήριο της πόλης Βέλες από την ΠΓΔΜ, για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ από τα κονδύλια της Εκκλησίας, όταν ο Βρανίσκοφσκι ήταν μητροπολίτης της περιοχής.

Τελευταία φορά που ο Βρανίσκοφσκι εθεάθη στην ΠΓΔΜ ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι βουλγαρικές αρχές έκριναν τον Βρανίσκοφσκι προφυλακιστέο για τρεις ημέρες και αναμένεται μετέπειτα να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι στην έκδοσή του στην ΠΓΔΜ. Η έκδοση του στην ΠΓΔΜ θεωρείται αμφίβολη καθότι ο συλληφθέντας είναι κάτοχος και σερβικού διαβατηρίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Μανόιλο Μάνεφσκι, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από τις βουλγαρικές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Βρανίσκοφσκι στην ΠΓΔΜ.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει ο Βρανίσκοφσκι, απηύθυνε έκκληση στις βουλγαρικές αρχές για την αποφυλάκιση του συλληφθέντα.

Σχετικά σχόλια των ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν ότι «πιθανή έκδοσή του Βρανίσκοφσκι στην ΠΓΔΜ θα επιβαρύνει εκ νέου τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της, επιλέγοντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Ο Ιωάννης, ο οποίος το 2002 ήταν μητροπολίτης της περιοχής του Βέλες (Βελεσσών) αποπέμφθηκε εκείνη τη χρονιά από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η συμβιβαστική εκείνη πρόταση είχε απορριφθεί από την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ ( έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε αρχιεπίσκοπος της.

Ο Ιωάννης, το 2005, καταδικάστηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ και εξέτισε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών σε φυλακή των Σκοπίων για «υποδαύλιση θρησκευτικού και εθνικού μίσους» στην ΠΓΔΜ.

Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης και η απήχηση της είναι περιορισμένη στην ΠΓΔΜ, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για την χώρα.

Στην τελευταία έκθεση του Στέτ Ντιπάρτμνετ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην ΠΓΔΜ σημειώνεται ότι η άρνηση των αρχών της ΠΓΔΜ να αναγνωρίσουν την «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» δεν συνάδει με το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: