Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ανάσα στην οικοδομή ...



Ανάσα παίρνει η οικοδομή και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, με τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αναστείλει για δύο χρόνια την εφαρμογή του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ενώ αναμένεται να επαναπατριστεί σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.Η εξαγγελία ανακούφισε τα στελέχη της αγοράς που περίμεναν με αγωνία μια απόφαση της κυβέρνησης, που θα έβαζε και πάλι εμπρός τη «σβησμένη μηχανή»«Να ανακοινώσω επίσης και την πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει για δύο χρόνια το πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία. Πιστεύουμε πως είναι μια κίνηση με αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία θα βοηθήσει έναν χειμαζόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που είναι πολύ σημαντικός, την οικοδομή, για να μπορέσει να βγει από το σημερινό τέλμα», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η αναστολή του πόθεν έσχες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κτηματαγοράς αλλά και των τραπεζών, θα βάλει και πάλι σε τροχιά ανόδου την αγορά.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης ανέφερε στο «Εθνος» ότι η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» από τον Μάρτιο του 2010 στην αγορά ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα «μεγάλη βουτιά» στις πωλήσεις τους τελευταίους έξι μήνες.

Συγκεκριμένα, ενώ στο 10μηνο του 2009 έγιναν 85.000 αγοραπωλησίες κατοικιών, φέτος το ίδιο διάστημα η αγορά «κάθισε» καθώς οι πωλήσεις μετά βίας έφτασαν τις 12.000. Τώρα, με την αναστολή του «πόθεν έσχες», οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2011 οι πωλήσεις κατοικιών αναμένεται να φτάσουν τις 70.000.

Η καθίζηση κατά 85%, στο μεγαλύτερο μέρος της προήλθε από την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» καθώς ένα σημαντικό κομμάτι αγοραστών που είχε χρήματα απέφυγε να τα εμφανίζει με την εφαρμογή του μέτρου.

«Οι ενοικιαστές θα γίνουν ιδιοκτήτες» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, σημειώνοντας πως πρόκειται για «κοινωνικό μέτρο», που θα δώσει την ευκαιρία σε αρκετές χιλιάδες ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε αγορά πρώτης κατοικίας.

Ενώ, όπως επισημαίνει, το μέτρο θα βοηθήσει να γίνουν πράξεις σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από τα ακριβά προάστια και τα κοσμικά νησιά μέχρι τις «φτωχές» συνοικίες. Απολύτως σωστό και θετικό χαρακτηρίζουν το μέτρο οι τραπεζίτες, καθώς, όπως λένε, έρχεται να τονώσει μία αγορά που βρίσκεται σε ύφεση. Μάλιστα όπως σημειώνουν, είναι ο μόνος τρόπος να επαναπατριστεί και μέρος των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, δίνεται κίνητρο στα μεσαία εισοδήματα να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας, που για ένα μεσαίο νοικοκυριό αποτελεί σημαντική επένδυση.

Οι τράπεζες
Οι τράπεζες «στηρίζουν» και εξακολουθούν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια, χρηματοδοτώντας το 75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το ύψος της μηνιαίας δόσης δεν υπερβαίνει το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η στεγαστική πίστη «πάτησε φρένο», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας, όχι επειδή εμείς σταματήσαμε να δίνουμε στεγαστικά, αλλά λόγω του πόθεν έσχες. Οι πολίτες ένιωσαν ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει ως φοροφυγάδες και «πάγωσαν» την αγορά μην προχωρώντας σε πράξεις.

Ο κ. Νίκος Γιαννουλέλης, σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων, χαρακτηρίζει ως θετικό το μέτρο καθώς όπως λέει τα νοικοκυριά που θα προχωρήσουν σε αγορά πρώτης κατοικίας «θα γλιτώσουν το φόρο του 10%» αφού δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους, προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουν για την αγορά σπιτικού.

Σήμερα τα απούλητα διαμερίσματα υπολογίζονται στις 150.000, αφού η ζήτηση έχει πέσει κατά 50%. Ωστόσο, παρότι η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεν έχουν πιεσθεί οι τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές έχουν υποχωρήσει μέχρι 20% σε ορισμένες περιοχές, διότι οι κατασκευαστές υποχρεώθηκαν να πουλήσουν με σκοπό την απόκτηση άμεσης ρευστότητας, για να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους.

Το «ζωντάνεμα» της οικοδομής χρειάζεται και άλλα συμπληρωματικά μέτρα, συμπληρώνει ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης όπως π.χ. η καταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας να ξεκινά πέντε χρόνια μετά την ηλεκτροδότηση της πολυκατοικίας, και η καταβολή του ΦΠΑ μετά από 7 χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν, λέει, θα μειωθούν τα κόστη των κατασκευαστών.

Εφη Καραγεώργου - Νίκος Θεοδωρόπουλος ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: