Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ημερήσια παραγωγή-ρεκόρ 20ετίας


Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Αμπντέλ Καρίμ αλ Λουγιάιμπι επισήμανε σήμερα στη Βαγδάτη ότι πρώτη φορά μετά 20 έτη η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ ξεπέρασε ημερησίως τα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια των 159 λίτρων.

"Σήμερα η πετρελαϊκή παραγωγή μας είναι η ανώτερη μιάς 20ετίας", σημείωσε ο υπουργός, παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον Χουσέϊν αλ Σαχριστάνι, που έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πάντως, ο στόχος που τίθεται είναι μέσα σε έξι έτη το Ιράκ να παράγει ημερησίως 10-12 εκατομμύρια βαρέλια, ποσότητα που θα καθιστούσε την χώρα δεύτερη σε μέγεθος παραγωγό στον ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία.

Ο αξιωματούχος ανήγγειλε τη διενέργεια γεωλογικών μελετών για να εντοπιστούν νέα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και τη συστηματική εκμετάλλευση ήδη εντοπισμένων κοιτασμάτων.

Εξ άλλου, υπάρχει χρονοδιάγραμμα σταδιακής λειτουργίας τεσσάρων διυλιστηρίων "μαύρου χρυσού", στη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ (300 χιλιάδες βαρέλια), στην Κερμπάλα επίσης στο νότιο Ιράκ (140 χιλιάδες βαρέλια), στη Μισάν κι αυτή στο νότιο Ιράκ (150 χιλιάδες βαρέλια) και τέλος στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ με δυνατότητα διύλισης 150 χιλιάδων βαρελιών "μαύρου χρυσού".




Δεν υπάρχουν σχόλια: