Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Συναγερμός στην ιταλική πρωτεύουσα Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν παγιδευμένο δέμα στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης

Δέμα με εκρηκτικά εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη.

Δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικά εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Το δέμα εντοπίστηκε το πρωί και αμέσως εκκενώθηκε η πρεσβεία. Συναγερμός για παρόμοια ύποπτα πακέτα σήμανε επίσης και στις πρεσβείες Βενεζουέλας, Δανίας και Μονακό, αλλά μετά από έλεγχο αποδείχθηκαν ακίνδυνα.

Ύποπτα δέματα βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πρεσβεία της Φινλανδίας στο Βατικανό και στην πρεσβεία της Αλβανίας στη Ρώμη, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, αλλά αποδείχτηκαν και αυτά ακίνδυνα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από τέσσερις ημέρες εξερράγησαν παγιδευμένα δέματα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής και τραυματίστηκαν δύο άτομα.

Όπως μετέδωσε το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, εντοπίστηκε ύποπτο δέμα στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, η οποία βρίσκεται στην οδό Τζοακίνο Ροσίνι. Στη περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί.

Σε υπάλληλο του θυρωρείου παραδόθηκε φάκελος που περιείχε μαύρη θήκη μουσικού CD, με άσπρη σκόνη στο εσωτερικό. Εκείνος διαπίστωσε ότι ανταποκρινόταν στην περιγραφή που είχε δώσει η ιταλική αστυνομία για τα ύποπτα δέματα και αμέσως σήμανε συναγερμό.

Το παγιδευμένο πακέτο «έφτασε την Παρασκευή, αλλά δεν το άνοιξε κανείς λόγω των εορτών των Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχάλης Καμπάνης, τον οποίο επικαλείται η Repubblica στο δικτυακό της τόπο.

«Σήμερα είδαμε κάτι πολύ ύποπτο και καλέσαμε αμέσως τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε ο πρεσβευτής, επισημαίνοντας ότι η κινητοποίηση της ιταλικής αστυνομίας ήταν πολύ έγκαιρη. Ο κ. Καμπάνης επιβεβαίωσε επίσης, μιλώντας στο Mega, ότι το δέμα ήταν ίδιο με αυτά που είχαν σταλεί στις πρεσβείες Ελβετίας και Χιλής.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αστυνομίας στο φάκελο του πακέτου είχε αναγραφεί η διεύθυνση «πολιτιστικός σύνδεσμος Ελλάδα-Ιταλία» στη θέση του αποστολέα.

Οι ιταλικές ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι η έκρηξη δεν πραγματοποιήθηκε πιθανόν γιατί η μπαταρία του όλου μηχανισμού μπορεί να είχε αποφορτιστεί, δεδομένου ότι το πακέτο είχε παραδοθεί από τα ιταλικά ταχυδρομεία την Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας της Ρώμης το εκρηκτικό πακέτο φέρεται να περιείχε και ανάληψη ευθύνης μέσα σε μια μικρή θήκη, η οποία εξετάζεται τώρα από τις ανακριτικές αρχές.

Την ευθύνη ανέλαβε ιταλική αναρχική οργάνωση, με ελληνικές αναφορές Ανεπίσημη Αναρχική Ομοσπονδία - Επαναστατικός Πυρήνας Λάμπρος Φούντας.

Πάντως, ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Μαγκανέλι, δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το κύμα των εκρηκτικών φακέλων του περασμένου μήνα στην Ελλάδα με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ιταλία। Ο ίδιος τόνισε ότι «οι επαφές και η συνεργασία μεταξύ των αναρχικών των δύο χωρών, είναι αντικείμενο κοινών ερευνών της ελληνικής και της ιταλικής αστυνομίας, αφού τα δυο κράτη συνεργάζονται πολύ στενά στον τομέα της ασφάλειας».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: