Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΡΚΕΛ:Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ


Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στους εταίρους στην Ευρωζώνη που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. «Κανείς στην Ευρώπη δεν θα μείνει μόνος του, κανείς στην Ευρώπη δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει», είπε η κ. Μέρκελ στη χθεσινή ομιλία της στη γερμανική βουλή. Η προ ημερήσιας διάταξης...
συζήτηση στο Μπουντεστακ ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ.bΣτην ομιλία της η καγκελάριος ανέπτυξε τις θέσεις της εννέα σημείων για τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει σήμερα και αύριο το Συμβούλιο των 27 αναφορικά για τη σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων στην Ευρωζώνη μετά το 2013 και την απαιτούμενη προς τούτο «περιορισμένη μεταρρύθμιση» της συνθήκης της Λισσαβώνας.
Απέρριψε ωστόσο την ιδέα του ευρω-ομολόγου λέγοντας ότι «δεν πρέπει να γίνει το λάθος να παρουσιαστεί η ως λύση η ενοποίηση των κινδύνων». Διαβεβαίωσε πάντως ότι ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης «θα είναι και τα επόμενα 50 χρόνια η κατευθυντήρια γραμμή της γερμανικής πολιτικής».
Κατά την κ. Μέρκελ η άλλη όψη της αλληλεγγύης είναι να αντιμετωπίσουν οι άλλοι εταίροι στην ΟΝΕ ως «Ένωση ευθύνης» τηρώντας τους κανόνες της. Κάλεσε δε τους ηγέτες της Ένωσης να εγκρίνουν οριστικά τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβώνας το αργότερο στο Συμβούλιο του Μαρτίου 2011, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης από τις 27 χώρες μέλη μέχρι το τέλος του 2012 και να τεθεί στη συνέχεια σε λειτουργία ο «Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων».
Όπως είπε η κ. Μέρκελ, πληρούνται οι δύο βασικοί όροι που είχε θέσει η Γερμανία, η ομοφωνία στη λήψη απόφασης και η χορήγηση της βοήθειας από το Μηχανισμό ως «έσχατο μέσο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: