Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

MINI ANΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ


Ρεπορτάζ: Ηλίας Γεωργάκης
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Κόντρα στις επιβολές της τρόικας, η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι αποφάσισαν να µην εφαρµοστεί η πρόβλεψη του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις...



Η βάση του νοµοσχεδίου που θα τεθεί υπόψη της τρόικας ορίζει ότι:


ΕΩΣ 12% ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ θα είναι οι αποδοχές έναντι της κλαδικής σύµβασης σε περίπτωση υπογραφής επιχειρησιακής σύµβασης. Παραµένει η βάση του κατώτατου µισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). ΕΩΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ θα εκτείνεταιχρονικά η ισχύςτων συµβάσεων ειδικών συνθηκών.


Οι συµφωνίες για τις µειώσεις των µισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας.


ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΙ∆ΙΚΗ ΡΗΤΡΑ για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µε βάση τον µισθό που ίσχυε πριν από τη µείωση των αποδοχών. ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ - µειώσεις µισθών θα µπορούν να υπογράφονται και στις µικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων, µε σύµφωνα εργοδότη - εργαζόµενου. Ωστόσο η σχετική διάταξη εκτιµάται ότι θα αλλάξεικαι θα προβλέπει όπου δεν υπάρχει σωµατείο, η συµφωνία ναγίνεται µε την ευθύνη του κλαδικού συνδικαλιστικού οργάνου.


Τα εργατικά συνδικάτα πάντως αντιδρούν στις σχεδιαζόµενες αλλαγές τονίζοντας ότι στην ουσία πρόκειται για κατάργηση των κλαδικών συµβάσεων στις µικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 97% των επιχειρήσεων στη χώρα. Για παράδειγµα, µέσα από την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων και στο όνοµα της κρίσης, πιθανόν οι εργαζόµενοι του Εµπορίου να µην αµείβονται µε τα 903 ευρώ της κλαδικής σύµβασης, αλλά µε τα 740 ευρώ της ΕΓΣΣΕ! Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στο µόνο σίγουρο σηµείο που συµφωνούν – ανοιχτά – οι κοινωνικοί εταίροι είναι να µην εφαρµοστεί η πρόβλεψη του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις. Για το θέµα αυτό εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου ζητώντας την παρέµβασή του.


Θα «πέφτουν» στο βασικό µισθό. Το όλο θέµα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Κι αυτό γιατί µέχρι σήµερα µε απόφασή του ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης µπορούσε να επεκτείνει και να κηρύξει γενικά υποχρεωτική για όλους τους εργαζόµενους του κλάδου ή ενός επαγγέλµατος µια συλλογική σύµβαση εργασίας η οποία έχει υπογραφεί και δεσµεύει το51% των εργαζοµένων του κλάδου ή του επαγγέλµατος. Αν η τρόικα δεν αλλάξει τη θέση της, όποιος εργοδότης δεν είναι µέλος οργάνωσης ή αποφασίζει να αποχωρήσει από την εργοδοτική οργάνωση στην οποία ανήκει, δεν θα υποχρεούται να εφαρµόσει τους όρους µιας κλαδικής ή οµοιοεπαγγελµατικής σύµβασης.


Για παράδειγµα, δεν θα καταβάλειστους εργαζοµένους (ακόµη κι αν οι τελευταίοι είναι µέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων) την αύξηση µισθών ή επιδοµάτων που έχουν συµφωνηθεί σε κλαδικό ή οµοιοεπαγγελµατικό επίπεδο και θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα έναντι των υπολοίπων που θα καλούνται να καταβάλουν υψηλότερους µισθούς, επιδόµατα κ.ά.


Και οι εργοδότες µπορούν να προσφεύγουν στη διαιτησία


Μαζί µε το σχέδιο νόµου για τις κλαδικές συµβάσεις θα υπάρξουν και οι διατάξεις για την αλλαγή στη διαιτησία (ΟΜΕ∆). Ετσι µε τις προωθούµενες διατάξεις:


ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ συγκεκριµένες προθεσµίες για τη γρήγορη δικαστική επίλυση διαφορών που θα ανακύπτουν σε σχέση µε το κύρος των διαιτητικών αποφάσεων: «Η δικάσιµος ορίζεται υποχρεωτικά εντός σαράντα πέντε (45) εργασίµων ηµερών από την κατάθεση της αγωγής, ανεξάρτητα από πόσες υποθέσεις έχει η δικάσιµος. Η έφεση ασκείται εντός δεκαπέντε (15) εργασίµων ηµερών από την επίδοση της απόφασης και η δικάσιµος της έφεσης ορίζεται υποχρεωτικά εντός τριάντα (30) ηµερών από την κατάθεσή της, η επίδοση της οποίας γίνεται δεκαπέντε (15) ηµέρες πριν από τη συζήτηση». ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ η εργοδοτική πλευρά αφού της δίδεται το ίδιο δικαίωµα που είχε και η εργατική πλευρά για να προσφεύγει στη διαιτησία: «Η προσφυγή στη διαιτησία µπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγµατεύσεων µε κοινή συµφωνία των µερών. Είναι, ωστόσο, δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία και µονοµερώς α) από οποιοδήποτε µέρος, εφόσον το άλλο µέρος αρνήθηκε τη µεσολάβηση ή β) από οποιοδήποτε µέρος µετά τηνυποβολή της πρότασης µεσολάβησης,εφόσον και τα δύο µέρη προσήλθαν και συµµετείχαν στη διαδικασία µεσολάβησης».


ΑΦΗΝΕΙ «εκτός διαιτησίας» τιςδιαφορές για τους όρους εργασίας και επιδόµατα που προκύπτουν σε επίπεδο ενός επαγγέλµατος ή µιας επιχείρησης (σε περίπτωσηπροσφυγής για οµοιοεπαγγελµατικές και επιχειρησιακές συµβάσεις ο ΟΜΕ∆ θα µπορεί να παρεµβαίνει µόνο στις διαφορές που αφορούν τους µισθούς).

Δεν υπάρχουν σχόλια: