Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

“Nαι” στην πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ, αν…

Δραματική αλλαγή σκηνικού


http://img.protothema.gr/
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) καθώς και η διοίκηση της ΔΕΗ παραμένουν προσανατολισμένες στη λύση των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού και σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου οι Βρυξέλλες να διακόψουν οριστικά τη διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς είμαστε υπόλογοι για την διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου στο λιγνίτη.

Ωστόσο η Κομισιόν πιέζει για την υπόδειξη και εναλλακτικής λύσης, σε περίπτωση που η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα προχωρήσει μέσω διαγωνισμών, δεν αποδώσει και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτή αναμένεται να είναι, εν είδει …αναγκαίου κακού, η πώληση εργοστασίων για την οποία η κυβέρνηση ήταν μέχρι πρότινος κατηγορηματικά αντίθετη.

Όπως πληροφορείται το protothema gr., η Αθήνα θα έβλεπε ως εναλλακτικό σενάριο τη συγκεκριμένη εξέλιξη, προκειμένου να απέφευγε την λύση για την οποία πιέζουν οι εγχώριοι ιδιωτικοί όμιλοι της ενέργειας και η οποία παραπέμπει σε ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε αυτούς, προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος παράγει ρεύμα χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και ΑΠΕ, να αποκτήσει πρόσβαση στον φθηνό λιγνίτη.

ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ δεν θέλουν την ενοικίαση, γιατί θεωρούν ότι οποιοδήποτε τίμημα και να δοθεί για τις λιγνιτικές μονάδες, δεν θα μπορεί να απεικονίζει την αξία του συγκεκριμένου asset που θα έχουν πια στα χέρια τους οι ιδιώτες. Στη λογική αυτή, πληροφορίες θέλουν ακόμη και την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να προχωρεί σε ανάλογη “ρελάνς” για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Ομοσπονδία δεν θεωρεί πως υφίσταται πραγματικό ενδιαφέρον από τους ιδιώτες για τις αγορές μονάδων της ΔΕΗ, τουλάχιστον σε τιμές που να αντικατοπτρίζουν την αξία τους.

Αντίθετα, οι εγχώριοι ιδιωτικοί όμιλοι δεν θέλουν τις ανταλλαγές ενέργειας, επειδή έτσι θα μείνουν εκτός νυμφώνος, καθώς το ακριβό φυσικό αέριο που μπορούν οι ίδιοι να διαθέσουν δεν θα ήταν δυνατό να κερδίσει μία σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Πάντως, τόσο από το υπουργείο όσο και από την υπό τον κ. Αρθούρο Ζερβό διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζεται ότι οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να διεκδικήσουν την παρουσία τους στις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεργασία με ξένους ομίλους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν ενέργεια από φτηνές πηγές (λ.χ. υδροηλεκτρικά, λιθάνθρακα, πετρέλαιο ή και πυρηνική ενέργεια).

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Κομισιόν δεν φαίνεται να πιέζει για το άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων (Δράμα, Ελασσόνα, Βεγόρα) κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν επιθυμεί ούτε η Τίνα Μπιρμπίλη.

Για το θέμα της αγοράς λιγνίτη είχε επαφές χτες η κα. Μπιρμπίλη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ενώ η χώρα μας πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένη λύση στην Κομισιόν έως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: