Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Στον αέρα 350.000 ραντεβού στο ΙΚΑ

Στους γιατρούς του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ θα μπορούν να απευθύνονται από σήμερα οι ασφαλισμένοι. Με πειθαρχικά μέτρα απειλούν τους γιατρούς που θα συμμετάσχουν οι ιατρικοί σύλλογοι, μπλόκο στις συνταγές επιβάλλουν οι φαρμακοποιοί

Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ πληρώνουν τη σκληρή αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Περισσότερα από 30.000 ραντεβού ακυρώνονται καθημερινά εξαιτίας της απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος. Από την ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων έως σήμερα, εκτιμάται ότι έχουν χαθεί συνολικά 350.000 ραντεβού.

Στον αέρα 350.000 ραντεβού στο ΙΚΑ

Η κατάσταση εξωθείται στα άκρα, με τη σημερινή μέρα να αποτελεί πρόκριμα για τις επόμενες. Με σκοπό να παρακάμψουν το απεργιακό «μπλόκο», οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας παραπέμπουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στους συμβεβλημένους γιατρούς του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ).

Στον αέρα 350.000 ραντεβού στο ΙΚΑ

Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί σε έξι μήνες, με την ενοποίηση των κλάδων Υγείας σε έναν ενιαίο φορέα: τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Η απεργία των γιατρών, ωστόσο, επισπεύδει την εφαρμογή του, με όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν στην εφαρμογή του, προκειμένου να μην αποδυναμωθούν τα απεργιακά τους αιτήματα, εν όψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή (την Πέμπτη).

Οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν από τα μέλη τους να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην κάλυψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, προειδοποιώντας ακόμη και με πειθαρχικό έλεγχο!

«Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι οι αποφάσεις των ιατρικών συλλόγων είναι δεσμευτικές για τα μέλη τους», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Ελευθερίου.

Σε «μπλόκο» των συνταγών προχωρεί και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), θεωρώντας ότι δεν υπάρχει επαρκής θεσμική κάλυψη: «Από σήμερα το πρωί θα ζητήσουμε από τα μέλη του Συλλόγου μας να πληρώνονται με μετρητά από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, να τους δίνουν απόδειξη, με την οποία εκείνοι θα εξοφλούνται από το Ταμείο τους», τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Επιμένουν
Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφισή του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας έκανε χθες λόγο για εξαπάτηση των νοσοκομειακών γιατρών και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο:

«Απαιτούμε έναν άλλο σχεδιασμό ολοκλήρωσης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών Υγείας, καθώς και ένα δημόσιο σύστημα Υγείας καθολικό, δωρεάν, ποιοτικό και αποτελεσματικό».

ΜΕΤΡΟ-ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Από 20.000 γιατρούς μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οι πολίτες

Ελεύθερη επιλογή γιατρού, από τους 20.000 συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, μπορούν να πραγματοποιούν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, προκειμένου να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα που έχει προκληθεί από την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Κατά την προσέλευσή τους στα παραπάνω ιατρεία, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα επιδεικνύουν τα βιβλιάρια ασφάλισής τους, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην κατοχή των γιατρών του Ιδρύματος.

Μέχρι να πάρουν τα βιβλιάρια στα χέρια τους, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν (για τις επόμενες εβδομάδες) σε προσωπικά, απλά συνταγολόγια, στα οποία θα αναγράφεται ο αριθμός μητρώου του γιατρού και ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του ασφαλισμένου.

Οι γιατροί θα τηρούν και ειδική κατάσταση με τα στοιχεία και την υπογραφή των ασθενών που εξετάζουν, με την οποία θα πληρώνονται από το ΙΚΑ.

Οι γιατροί που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θα γνωστοποιούν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά, στη διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο διοικητή) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Ελευθερίου χαρακτήρισε «διάτρητη» τη διαδικασία, εκτιμώντας ότι κανένας πάρεδρος δεν πρόκειται να υπογράψει την εξόφληση των παραπάνω εξετάσεων χωρίς να έχει υπάρξει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ.

Ο κ. Ελευθερίου χαρακτηρίζει «προβληματικό» και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, λέγοντας ότι για την εφαρμογή του απαιτούνται 64 Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Το σύστημα που βάζουν σε εφαρμογή τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας -σημειώνει- είναι αδιέξοδο και οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους.

Ανάλογα προβλήματα θα υπάρξουν και με τη φαρμακευτική περίθαλψη, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος:

«Οι φαρμακοποιοί δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο επίσημο έγγραφο ή ψηφισμένο νόμο, προκειμένου να εκτελούμε συνταγές. Με βάση τα όσα προβλέπει η ρύθμιση των δύο υπουργείων, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έρχονται στο φαρμακείο με απλή ιατρική συνταγή».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Με δωρεάν συνταγές απαντούν οι γιατροί

Δωρεάν συνταγές σε επείγοντα περιστατικά θα δίνουν από σήμερα οι γιατροί - καταληψίες του υπουργείου Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), το οποίο θεωρεί απεργοσπαστικό το σύστημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που ισχύει από σήμερα. Ο ΙΣΑ ζητεί από τα μέλη του να μη γίνουν «συνεργοί του απεργοσπαστικού μηχανισμού», ανακοινώνοντας ότι συνεχίζει την κατάληψη του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ τη μέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί πανιατρικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος και συναυλία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν την απεργία τους έως και την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζονται οι πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με κλείσιμο των φαρμακείων σε όλη τη χώρα αύριο και μεθαύριο. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. για τη γρίπη

Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων μπορεί να γίνεται η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με γρίπη που δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την ένταση της δραστηριότητας της γρίπης.

ΒΟΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ
Το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Πλούσιο παρασκήνιο βρίσκεται πίσω από την έντονη αντιπαράθεση υπουργείου Υγείας και γιατρών.

Πηγές από την οδό Αριστοτέλους και το ΙΚΑ κατηγορούν τους γιατρούς του Ιδρύματος ότι αντιδρούν, καθώς χάνουν το μονοπώλιο της συνταγογράφησης στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας. Δεν έχουν λόγο να αντιδρούν στο νομοσχέδιο -εξηγούν-, καθώς δεν επέρχεται καμία μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πίσω από τις κινητοποιήσεις τους κρύβεται η ανησυχία ότι θα χάσουν το «φιλέτο» της συνταγογράφησης σε πέντε εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επέκτεινε την αιχμή στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, λέγοντας ότι από το '80 πολεμούν τη δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας: «Δεν θα κάνουμε πίσω, διότι δίνουμε αγώνα για το καλό του πολίτη. Δεν υπήρξε ξανά υπουργός του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ που να μην προσπάθησαν και να μην αναδιπλώθηκαν υπό την πίεση αυτών των γιατρών του ΙΚΑ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αντίδραση
Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα: «Ο υπουργός διακηρύσσει ότι την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας την εμπόδισαν επί 27 χρόνια τα συντεχνιακά συμφέροντα των γιατρών του ΙΚΑ, όταν είναι πασίγνωστο ότι η ακύρωση σχεδιασμών των υπουργών Υγείας Αυγερινού, Γεννηματά, Εβερτ, Κρεμαστινού, Γείτονα, Παπαδόπουλου, Στεφανή, Κακλαμάνη και Αβραμόπουλου έγινε για λόγους οικονομικού κόστους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: