Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Στα δικαστήρια όσοι αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Βάσει νέας τροπολογίας

Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στο... σκαμνί θα οδηγούνται οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, οι οποίοι θα επιβιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο, σύμφωνα με τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών, Δ.Ρέππας, στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Βάσει της τροπολογίας αυτής η αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Ο εντοπισμός των παραβατών θα αποτελεί αρμοδιότητα του Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου, το οποίο θα απαρτίζεται από ένστολους εργαζόμενους και θα αναλάβει δράση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, με άλλη νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο άρνησης πληρωμής διοδίων στις εθνικές οδούς από τους οδηγούς. Ωστόσο, η «εισιτηριο-αποφυγή» και η άρνηση πληρωμής διοδίων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ενιαία, καθώς στην πρώτη περίπτωση αποκλειστικός δικαιούχος είναι το κράτος, ενώ στη δεύτερη περίπτωση δικαιούχοι είναι κατά βάση ιδιωτικές κοινοπραξίες.

«Στο πρόβλημα αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική και όχι νομική λύση» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χ.Αθανασίου, ο οποίος στα φαινόμενα αυτά «βλέπει» μία «πολιτική αντίσταση».

Φθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα

Ωστόσο, το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκαν νέα εκτεταμένα κρούσματα σφράγισης και καταστροφής ακυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων σε σταθμούς του Μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς και σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Ομάδες ατόμων μπήκαν σε δώδεκα σταθμούς προκαλώντας εκτεταμένες φθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες τα ακυρωτικά μηχανήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα φθοράς ξένης ιδιοκτησίας ο κ.Αθανασίου δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρεπτό. «Οι φθορές ξένης ιδιοκτησίας είναι ποινικό αδίκημα, δεν διώκεται αυτεπάγγελτα. Οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν μηνύσεις» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: