Κυριακή 8 Μαΐου 2011

“Δώστε εγγυήσεις για να πάρετε κι άλλο δάνειο!”

Δίνουν άλλα 50-60 δισ. με σκληρούς όρους

http://img.protothema.gr/4C463CC1E6AEC8FC9DCEC80AA3ECD12C.jpg
Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να φτάσει μία νέα βοήθεια προς την χώρα μας από την Τρόικα ή από τον Μόνιμο Μηχανισμό από το 2013 έως το 2017 σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο “Πρώτο Θέμα”.

Το Bloomberg, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, κάνει λόγο για 50 με 60 δισεκατομμύρια για την επόμενη διετία, αφού η χώρα μας δεν είναι δυνατό να δανειστεί από τις αγορές.

Οι εταίροι – πιστωτές μας συμφωνούν στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας, διαφωνούν όμως ως προς το πώς, το πότε και κυρίως το ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τα … «νέα σπασμένα»!

Με δεδομένη πλέον την κατάσταση συναγερμού στην οποία έχει οδηγήσει την Ευρωζώνη το «ελληνικό πρόβλημα», εντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός πως ούτε την ύστατη ώρα δεν μπορούν οι εταίροι μας να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή, σε μια ενιαία αντιμετώπιση της υπόθεσης.

Καθώς εμφανίζονται διχασμένοι με μια μερίδα επιφανών Γερμανών αναλυτών και οικονομικών παραγόντων – κυρίως – να εκφράζουν την άποψη πως ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα ήταν «προτιμητέα λύση» έναντι της εναλλακτικής της νέας χρηματοδότησης, άρα της νέας εκταμίευσης κεφαλαίων από τον «υγιή, σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης προς την πλέον αδύναμη χώρα μέλος της Ένωσης.

Εντύπωση προκαλεί και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί πιθανής υποθήκευσης ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ως αντάλλαγμα (collateral) για την χρονική παράταση των δανείων της σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου.

Αναλυτικότερα, όσοι εξέφρασαν άποψη τις τελευταίες ώρες για το ελληνικό ζήτημα παραμένουν, ως φαίνεται, πιστοί στις τακτικές και στην πολιτική που υποστηρίζουν από την αρχή της κρίσης.

“To μικρότερο μεταξύ δύο κακών”...

Όπως ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Σιν, ο οποίος δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν «το μικρότερο μεταξύ δύο κακών». Τονίζοντας πως αν η χώρα μας επέστρεφε στη δραχμή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, λέει χαρακτηριστικά, αν παρέμενε στην Ευρωζώνη θα εξαναγκαζόταν σε ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, σε μια νέα μείωση μισθών και τιμών, οπότε θα ήταν πολύ πιθανό να οδηγηθεί «στο χείλος εμφυλίου πολέμου»! Και προειδοποίησε για φαινόμενο «ντόμινο» σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την Ευρώπη. Ομοίως και ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank μιλάει για ένα τραπεζικό ντόμινο κρίσης εάν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή.

Πιστός στη θέση του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει εμφανίστηκε εκ νέου και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος πιστεύει ότι δεν μπορεί να περιμένει η διεθνής κοινότητα από την χώρα μας να τα καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια και πως θα πρέπει να περιμένουμε όλοι να ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων και κατόπιν να προχωρήσουν σε συμπεράσματα κι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα.

Τα οποία μέτρα, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν ήδη συζητηθεί και αποφασισθεί – και στην τελευταία, επίμαχη συνάντηση του Λουξεμβούργου – με τη μορφή χορήγησης επιπλέον κονδυλίων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρέους.

Άλλα 50-60 δισ. ευρώ με σκληρούς όρους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου στη συνάντηση αποφασίσθηκε ένας επιπλέον δανεισμός 50-60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2013, όμως υπό αυστηρούς νέους όρους. Όρους που αφορούν στην χορήγηση … ανταλλαγμάτων εκ μέρους της Ελλάδας, υποθηκών δηλαδή! Τι μπορούμε άραγε να βάλουμε … αμανάτι;

Με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα και με φερόμενο ως εμπνευστή της ιδέας τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών Jyrki Katainen, η χώρα μας θα μπορούσε να εγγυηθεί για τα νέα δάνειά της με τα κεφάλαια που θα αποκομίσει από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει ήδη εξαγγείλει! Και ο υπουργός φέρεται να τόνισε πως ΜΟΝΟΝ έτσι θα μπορούσε να καμφθεί η σφοδρή αντίθεση των Γερμανών, Φιλανδών αλλά και αρκετών λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο σενάριο νέων διαδοχικών διασώσεων για την Ελλάδα και ενδεχομένως αύριο για Πορτογαλία ή Ιρλανδία! Εκείνο που δεν είπε ο κύριος Katainen είναι ότι έτσι θα καμφθούν – ενδεχομένως – οι αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών μελών του κόμματος True Finns, των Ευρωσκεπτικιστών δηλαδή που αποτελούν πια ρυθμιστές στην πολιτική ζωή της χώρας του και εκ των πραγμάτων «συνεταίρων» στη νέα κυβέρνηση…

Αντιρρησίες υπάρχουν και στη Βρετανία. Σε ανώτατο επίπεδο μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη την τελευταία δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν στο BBC. Ο κύριος Όσμπορν ορθά-κοφτά δήλωσε: «Δεν θέλουμε να λάβουμε μέρος σε μία διάσωση της Ελλάδας, μία δεύτερη διάσωση της Ελλάδας»!

Ανάλογα, σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται δημοσκοπήσεις που φέρουν την πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών αντίθετη με μία νέα ενίσχυση της Ελλάδας.

Εν κατακλείδι, μπορεί άπαντες να διαψεύδουν μετά βδελυγμίας τα σενάρια του Spiegel περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Και καθώς όλα δείχνουν η όποια «λύση» και περίπλοκη είναι και διόλου «ευνοϊκή» για τα ελληνικά συμφέροντα!

1 σχόλιο:

Neptune είπε...

Καλησπέρα,

διαβάστε την πραγματική αgenda πίσω από το δημοσίευμα περί εξόδου από το ευρώ. Νομίζω ότι θα την βρείτε ενδιαφέρουσα.

http://center24.blogspot.com/2011/05/agenda.html#axzz1Lnv1hUpL