Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Πενήντα χρόνια πριν, το Τείχος άρχισε να χωρίζει το Βερολίνο

Η Γερμανία θυμάται


Το τείχος του Βερολίνου (1962) Φωτογραφία του Ενρί Καρτιέ Μπρεσόν
Το τείχος του Βερολίνου (1962) Φωτογραφία του Ενρί Καρτιέ Μπρεσόν
Βερολίνο, Γερμανία
Ήταν 13 Αυγούστου του 1961 όταν η κυβέρνηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας έστελνε χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς να σφραγίσουν τα σημεία διέλευσης προς το Δυτικό Βερολίνο. Ήταν η πρώτη κίνηση για την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, του γνωστότερου συμβόλου του Ψυχρού Πολέμου.

Μισό αιώνα μετά, και με το Τείχος να αποτελεί πλέον ιστορία, η Γερμανία θυμάται. Οι σημαίες κυματίζουν από το πρωί μεσίστιες και οι συρμοί του μετρό σταμάτησαν προσωρινά. Στην πρωτεύουσα θα τηρηθεί ενός λεπτού στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στο τότε Δυτικό Βερολίνο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαν το θάνατο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν είναι τουλάχιστον 136. Κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν όμως το νούμερο σε αρκετές εκατοντάδες. Πρώτο θύμα ήταν ο νεαρός Γκίντερ Λίτφιν (24 Αυγούστου 1961) και τελευταίο ο Κρις Γκέφροϋ (6 Φεβρουαρίου 1989).

Η τελετή για την 50ή επέτειο θα γίνει στο μνημείο του Τείχους στη Μπερνάουερ Στράσε, στο κέντρο της πόλης, η οποία επί Ψυχρού Πολέμου ήταν χωρισμένη στα δύο. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μεγαλωμένη στην πρώην ανατολική Γερμανία, θα είναι εκεί. Ο πρόεδρος της χώρας Κρίστιαν Βουλφ θα εκφωνήσει λόγο.

Η Γερμανία γιόρτασε μόλις προπέρυσι τα 20 χρόνια από την Επανένωση. Το Τείχος έπεσε στις 9 Νοεμβρίου του 1989 και σήμερα ελάχιστα υπολείμματά του είναι ορατά. Ο πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ τόνισε ότι η Γερμανία έχει ασφαλώς εγκαθιδρυθεί ως επανενωμένη χώρα. Παρόλα αυτά, ανισότητες και συμβολισμοί παραμένουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 83% των ερωτηθέντων από τα έξι κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, θεωρούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει «ένα αόρατο τείχος», ένα πολιτισμικό χάσμα, με τους γείτονές τους.

«Το Τείχος ανήκει πλέον στην ιστορία. Αλλά δεν πρέπει να να το ξεχάσουμε» δήλωσε ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ. Η πικρή εμπειρία να βλέπεις το Βερολίνο διαχωρισμένο από το Τείχος, διαίρεσε τη χώρα στο σύνολο της, όπως χώρισε τους δρόμους της πόλης, γείτονες και οικογένειες, τόνισε.

«Είναι κοινή μας ευθύνη -πρόσθεσε ο δήμαρχος- να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και να τις περάσουμε στην επόμενη γενιά, ώστε να διατηρήσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία, και να κάνουμε τα πάντα ώστε παρόμοιες αδικίες να μην ξανασυμβούν ποτέ».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: