Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

"Τα ευρωομόλογα θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα"

Προσδοκίες Τρεμόντι από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί


http://img.protothema.gr/7DE2DA2B2EE416AF2BB7412273EAB9AC.jpg
Την εκτίμηση ότι «αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων» έκανε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε παρουσιάζοντας αναλυτικά τα μέτρα ύψους 45 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Σημείωσε ακόμη ότι «η ανοδική πορεία των σπρεντς, ξεκίνησε από το Φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».

Ο Ιταλός υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη αναμονή για την γαλλο-γερμανική διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας», διότι, όπως είπε, «πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Ευρώπη και υπέρ της Ευρώπης».

Τόνισε παράλληλα ότι «η κρίση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά ένα τεράστιο ποσοστό της Ευρώπης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου».

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες των μέτρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, διευκρίνισε ότι «θα καταργηθούν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί που μετρούν λιγότερους από εβδομήντα υπαλλήλους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακκόνι ανέφερε ότι «τα μέτρα δίνουν την δυνατότητα να καταργηθούν οι κατώτερες προκαθορισμένες αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και ο νόμος που απαγορεύει τις απολύσεις χωρίς βάσιμη αιτία».

Οι δυο αυτές παρεμβάσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κεντροαριστερού συνδικάτου Fiom -Cgil, το οποίο προανήγγειλε κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των απολαβών και των εξόδων των πολιτικών, όπως σημειώθηκε, στο εξής όλοι οι βουλευτές, γερουσιαστές, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, «για τα αεροπορικά τους ταξίδια θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά την πρώτη θέση, ενώ, σε περίπτωση που διατηρούν και άλλη, παράλληλη, επαγγελματική δραστηριότητα, εκτός από το πολιτικό τους αξίωμα, θα χάνουν σχεδόν το 50% του μισθού τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: