«Τελευταία ευκαιρία»
- Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου μετά την Σύνοδο Κορυφής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κρίσιμοι θεωρούνται οι τρεις επόμενοι μήνες τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων, όσο και στο εξωτερικό, για την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, ο Ευ.Βενιζέλος μίλησε για τρεις «διαβολεμένους μήνες» περιγράφοντας τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που αναμένονται.
Άλλο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ότι «είναι αναμφίβολα μία θετική συμφωνία. Οι όροι της εφαρμογής της είναι όμως δυσοίωνοι. Κερδίσαμε χρόνο, αλλά το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του «να αφήσουμε τα εκλογικά σενάρια κατά μέρος και να πιάσουμε δουλειά». Αργότερα, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, μίλησε για την ανάγκη της συλλογικής προσπάθειας στο εξής.
«Θα χρειαστεί να δουλέψουμε όλοι μαζί. Σε αυτή τη διαδρομή να είμαστε όλοι μαζί» είπε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «Μην περιμένουμε ούτε μάγους, ούτε από μηχανής θεούς να έρθουν να κάνουν τη δουλειά».
Η προσπάθεια θα είναι επίπονη διότι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, απαιτούνται επώδυνες τομές στη δημόσια διοίκηση και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να καταστεί η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εξάλλου, όπως εκτιμούν έγκυρες οικονομικές πηγές στο Βήμα, το πείραμα της συντεταγμένης χρεοκοπίας έχει αβέβαιη έκβαση και ο αποκλεισμός από τις αγορές δεν προβλέπεται να αρθεί ούτε εύκολα ούτε γρήγορα.
Βασικό συστατικό της νέας συμφωνίας είναι η στενότερη εποπτεία από την τρόικα. Το συγκεκριμένο ζήτημα, και ειδικότερα οι αρμοδιότητες των νέων εποπτικών αρχών, αποτέλεσαν άλλωστε ένα από τα πεδία που εκδηλώθηκε με περισσότερη ένταση η ανησυχία στις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας.
Η νέα αποστολή αποτελείται από 80-100 επιτρόπους χωρισμένη σε δύο ομάδες, καταρχάς υπό τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα.
Η πρώτη ομάδα θα είναι αρμόδια για την τεχνική βοήθεια και θα έχει εκπροσώπους σε όλα τα υπουργεία. Η δεύτερη ομάδα θα είναι «δημοσιονομικοί ελεγκτές» και θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα. Κρίσιμο στοιχείο της δεύτερης αυτής ομάδας, είναι ότι θα μπορούν να εισηγούνται μέτρα σε περιπτώσεις τυχόν υστερήσεων.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου