Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Υπερχρεωμένοι και χωρίς καταθέσεις οι Έλληνες

Δραματική μείωση παρουσιάζουν οι καταθέσεις των Ελλήνων σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Καμία αλλαγή στα δάνεια. Η επώδυνη σύγκριση με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και η φοροκαταιγίδα που έρχεται

http://cdn.news247.gr/oikonomia/oikonomika/article1430414.ece/ALTERNATES/w620/trapezes.jpgΧώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ θυμίζει πλέον η Ελλάδα, ως προς τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι κατά κεφαλήν καταθέσεις μειώθηκαν τον Αύγουστο του 2011 στα 16.796 ευρώ, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των φτωχότερων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", το επίπεδο των κατά κεφαλήν καταθέσεων στην Ελλάδα, μπορεί πλέον να συγκριθεί με χώρες εκτός ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας βρίσκεται αμέσως πριν τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λεττονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Χρέη και φοροκαταιγίδα

Οι καταθέσεις δεν είναι ο μοναδικός δείκτης που απεικονίζει τη μείωση του πλούτου των Ελλήνων την εποχή του μνημονίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο την ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει εξανεμιστεί και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τη φοροκαταιγίδα του 2011 και των ετών που θα ακολουθήσουν.

Χαρακτηριστικό των μαύρων ημερών που παιρνούν οι Έλληνες, είναι και το γεγονός ότι τα κατά κεφαλήν δάνεια ξεπερνούν πλέον τις κατά κεφαλήν καταθέσεις, καθώς το 2010 κάθε πολίτης χρώσταγε 22.842 ευρώ κατά μέσο όρο, έχοντας καταθέσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 18.054 ευρώ.

Το μόνο που φαίνεται να σώζει προς το παρόν την κατάσταση, είναι η ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Η άγρια φορολόγηση όμως αναμένεται να γκρεμίσει και το τελευταίο οχυρό, παρά το γεγονός ότι η πρώτη καταοικία προστατεύεται, όταν δεν ξεπερνάει σε αξία τα 200.000 ευρώ, προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: