Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Εθνικό μέτωπο επιχειρεί να συγκροτήσει ο πρωθυπουργός…

Πολιτικοί αρχηγοί, εκδότες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων στο Μαξίμου


http://img.protothema.gr/CC27EFAAAA3A89F8CDBDFD7FCEB00E27.jpg

Είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγκάλεσε το άτυπο υπουργικό, είχε τετ α τετ με τους κ. Μπόμπολα και Ψυχάρη, σήμερα βλέπει τον Αντώνη Σαμαρά, συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι αρχηγοί, κι άλλοι εκδότες, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και επιχειρηματίες. «Λόγω των κρίσιμων εθνικών στιγμών, πρέπει το μέτωπο να είναι αρραγές. Και σε αυτό το μέτωπο, δεν περισσεύει κανένας» είναι το πλαίσιο, όπως το έθεσε στη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα ανοιχτά θέματα είναι τέσσερα:

• Η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, θέμα που άπτεται των κυρώσεων και της επιβολής επιτροπείας στις απείθαρχες χώρες.
• Το ελληνικό πρόβλημα χρέους.
• Η στήριξη των τραπεζών σε περίπτωση κουρέματος.
• Ο ρόλος του EFSF


Και, δυστυχώς, μπορεί να παραμείνουν ανοιχτά. Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών έριξαν χθες τον πήχη ενόψει της Συνόδου Κορυφής. «Πάμε με μικρό καλάθι» είπαν στα μέλη του άτυπου υπουργικού Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Με αυτή τη θέση και προκειμένου να μη διαλυθεί η χώρα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δει παράγοντες του δημόσιου βίου.

«Δεν πρέπει να πριμοδοτούμε συμπεριφορές που οδηγούν την Ελλάδα εκτός του ευρώ», είπε στους εκδότες. Σήμερα, από τους βουλευτές του θα ζητήσει να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. «Ωστε να μπορούμε να πάμε στη διαπραγμάτευση στις 23 Οκτωβρίου με το κεφάλι ψηλά», θα πει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αξιοσημείωτο της ρευστότητας είναι ότι ταυτόχρονα με το άνοιγμα στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση ασκεί και κριτική.

Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε τη στάση των κομμάτων «που με ευκολία κάθονται στον πάγκο και μάλιστα επιχαίρουν ακόμα και για τις δυσκολίες που έχουμε απέναντι στα θηρία των αγορών και των όποιων κερδοσκόπων».

Αιχμές στους τρεις αρθρογράφους

Σε αυτό το κλίμα στο άτυπο υπουργικό οι τρεις αρθρογράφοι δέχθηκαν έμμεσες αιχμές από τους συναδέλφους τους. Ρέππας, Καστανίδης, Σκανδαλίδης, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Ξενογιαννακοπούλου επισήμαναν ότι ο διχασμός σε μεταρρυθμιστές και μη είναι επικίνδυνος.

Επιπλέον, τόνισαν πως σε μια περίοδο που η κοινωνία υποφέρει δεν είναι σωστό να βαφτίζονται όσοι διαφωνούν ως εκπρόσωποι συντεχνιών. Απάντηση δεν πήραν, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος έλειπε, ο Γιάννης Ραγκούσης αποχώρησε και η Άννα Διαμαντοπούλου περιορίστηκε να πει πως πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στο λαό.

Στο κοινωνικό πεδίο, μετά από ενημέρωση που έκαναν οι κύριοι Παπαϊωάννου και Καστανίδης, η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν πως η Σύνοδος Κορυφής είναι αποφασιστικής σημασίας. «Ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει, δεν αποκλείονται οι εκλογές» παραδέχονται πλέον οι επιτελείς του πρωθυπουργού.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει αν γυρίσουμε με άδεια χέρια» προσθέτουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Τούτων δοθέντων η συνέχιση της μοναχικής πορείας, οι κάλπες ή η συγκυβέρνηση πριν ή μετά από εκλογές είναι και επισήμως στο τραπέζι. Ειδικά αν υπάρξει η παραμικρή αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: