Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

«Ραντεβού» Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη θητεία της κυβέρνησης

Την Παρασκευή συνάντηση με Σαμαρά


Η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, θα γίνει την Παρασκευή
Η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, θα γίνει την Παρασκευή (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, την ερχόμενη Παρασκευή, ανοίγει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τον χρονικό ορίζοντα και τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, αλλά και να βρεθεί λύση στα φαινόμενα δυσλειτουργίας που παρατηρούνται.

Όπως ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, η συνάντηση του προέδρου του κόμματος με τον πρωθυπουργό προγραμματίστηκε -μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση- την Παρασκευή στις 18:30.

Τις επικείμενες συναντήσεις προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, όπου συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, όταν ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης άνοιξε τη συζήτηση.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε τη θέση του ΛΑΟΣ υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης και ενός πιο ευέλικτου σχήματος. «Αυτό χρειάζεται τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Αν είναι να μιλάμε για συγκεκριμένο χρόνο και σκοπό, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων» είπε ο υπουργός Υποδομών.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «στη συμφωνία των αρχηγών δεν μπήκε ρητή ημερομηνία». «Υπάρχουν, βέβαια, πολιτικοί αρχηγοί που αναφέρονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και αυτό το μείζον θέμα της θητείας της κυβέρνησης και των αρμοδιοτήτων της θα το συζητήσω σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Εξάλλου, ο κ. Παπαδήμος, απαντώντας στις αμφιβολίες που εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και το ασφαλιστικό εμπίπτει στις αρμοδιότητες της παρούσας κυβέρνησης, ανέφερε ότι «αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης».

«Εάν δεν ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα μέσα του Ιανουαρίου, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, που συνδέονται και με την αξιολόγηση της δημοσιονομικής προοπτικής της χώρας, αλλά και με την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η αντοχή της κυβέρνησης δοκιμάστηκε μετά την απόφαση της ΝΔ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για μείωση των επικουρικών, με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα να ξεκαθαρίζει πως οι βουλευτές του κόμματος δεν θα ψηφίσουν τέτοιες περικοπές.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης προσήλθε τελικά στο Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο, αλλά μόνο προτάσεις. Τελικώς, το Υπουργικό έδωσε διορία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου για την κατάρτιση νομοσχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις, με τον πρωθυπουργό να ζητά από τους υπουργούς προτάσεις που θα άρουν το αδιέξοδο στο θέμα των περικοπών.

«Ποιον προσπαθεί να πείσει η ΝΔ ότι είναι πραγματικά κατά της νέας σφαγής των επικουρικών συντάξεων, όταν ψήφισε τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στηρίζει το 'κούρεμα' των αποθεματικών τους και προτείνει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών;» διερωτάται το ΚΚΕ, σε σχετική του ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός σήμερα επιβαρύνεται βάναυσα και δεν αντέχει άλλο να παρακολουθεί μια πολιτική ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων. Ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει, να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να απαιτήσει από όλους υπευθυνότητα και σοβαρότητα.»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: