Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αυστηρό μήνυμα από ΔΝΤ: Bρείτε τους φοροφυγάδες ή σας κόβουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις

Αυστηρό μήνυμα από ΔΝΤ: Bρείτε τους φοροφυγάδες ή σας κόβουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις
«‘Η καταφέρνετε να συγκεντρώσετε τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στη διετία 2013-2014 από την περιστολή της φοροδιαφυγής, ή προχωράτε σε νέα περικοπή δαπανών». Το μήνυμα που εμπεριέχεται στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι κάτι περισσότερο από σαφές. Προσδιορίζει τον εισπρακτικό στόχο από την περιστολή της φοροδιαφυγής στο 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου στα 3-3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και επισημαίνει ότι αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε αυτά τα χρήματα, τα χρήματα θα πρέπει να εξοικονομηθούν από το σκέλος των δαπανών. Τι κόβουμε συνήθως όταν φτάνουμε στο σημείο να περικόψουμε δημόσιες δαπάνες; Μισθούς και συντάξεις.

Ο σχεδιασμός του νέου
φορολογικού νόμου που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί –βάσει των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει με το μνημόνιο- ουσιαστικά θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Ο αντικαταστάτης του Ε. Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, είναι αμφίβολο αν θα κινήσει κάποιες διαδικασίες στον λιγοστό χρόνο που παραμένει μέχρι τις εκλογές. Έτσι, μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα (Μάιο, Ιούνιο) η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα ετών υιοθετώντας εν πολλοίς τις φορολογικές υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούνιο θα είναι φορολογικά ουδέτερο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα νέα χαράτσια, θα υπάρξουν και κάποιες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε απώλεια φορολογικών εσόδων «προς άρση των αδικιών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Είναι ξεκάθαρο ότι στο στόχαστρο θα μπουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και από το ΔΝΤ χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Το πότε θα γίνουν όλα αυτά είναι ένα θέμα. Υποτίθεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιεί τον νέο αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Έναν τρόπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη ακόμη και τις καταθέσεις των επαγγελματιών.


Τα νέα μέτρα, εν πολλοίς τα γνωρίζουμε:



Επανεξετάζεται ολόκληρο το καθεστώς του ΦΠΑ
. Και κατά την επανεξέταση είναι πιθανό να δούμε κατάργηση των χαμηλότερων συντελεστών που ισχύουν στα νησιά (σ.σ είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με τους κανονικούς συντελεστές) αλλά και μεταβίβαση πολλών συντελεστών από τον χαμηλό ή τον υπερχαμηλό συντελεστή στον κανονικό. Το τελευταίο μπορεί να πονέσει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες καθώς στο 13% κατατάσσονται σήμερα, η ΔΕΗ, τα τρόφιμα ενώ στον υπερχαμηλό συντελεστή ανήκουν τα βιβλία και οι εφημερίδες.
Επανεξετάζεται το σύνολο των φορολογικών καθεστών που έχουν απομείνει. Το πιο επώδυνο μέτρο (όπως έχει ήδη επισημάνει το moneypost) θα είναι το ενδεχόμενο να μηδενιστεί το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας το οποίο σήμερα είναι στα 5000 ευρώ.

Θα επανεξεταστεί ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, τόκους καταθέσεων κλπ.
Οι μέν τόκοι φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, το δε εισόδημα από τα ενοίκια μπαίνει στην κλίμακα. Ενδεχόμενη αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, θα πλήξει τους μικροεισοδηματίες και θα ευνοήσει τους μεγαλοεισοδηματίες.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο έχει να κάνει με την καθιέρωση ενιαίου φόρου στα ακίνητα
ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Το ποιος θα γλιτώσει και το ποιος θα επιβαρυνθεί από αυτή τη διαδικασία, θα φανεί από τον μηχανισμό φορολόγησης που θα επιλέξει η νέα κυβέρνηση.

Ως προς το σκέλος πιθανών φορολογικών ελαφρύνσεων, στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο μείωσης του ανώτατου συντελεστή από 23% που είναι σήμερα. Αν βέβαια αυτό συνδυαστεί με μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή στον κανονικό, θα είναι δώρο άδωρο για τους φορολογούμενους.

Joffrey Postman
http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: