Ραντεβού στη Ραφήνα με 12 στελέχη
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έμοιαζε περίπου αδιάφορος για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης που είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2011 και δεν είχε διάθεση να σχολιάσει την άσκηση διώξεων «κατά των αγνώστων δραστών» που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν επίθεση εναντίον του.
Συμπτωματικά, την ίδια ημέρα που ο κ. Καραμανλής ξαναγινόταν θέμα συζήτησης και όλοι προσπαθούσαν να μάθουν ποιοι ήθελαν «να τον βγάλουν απ’ τη μέση» το 2008 και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε ραντεβού με μία ομάδα φίλων του σε ταβέρνα της Ραφήνας. Το ραντεβού είχε δοθεί στο εστιατόριο «Μύλος», φημισμένο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής για τα κρεατικά του.
Οι καλεσμένοι άρχισαν να φτάνουν περίπου στις 7 το απόγευμα. Ηταν ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, οι δύο άνθρωποι που διετέλεσαν γραμματείς της Ν.Δ. την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή.
Μπορεί να λέγεται ότι ο ένας δεν θέλει να βλέπει τον άλλο, όμως η φημολογούμενη αντιπάθειά τους δεν στάθηκε αφορμή να μη συμμετάσχουν στη σύναξη. Παρόντες ήταν επίσης ο γραμματέας Συνδικαλιστικού της Ν.Δ. κ. Φίλιππος Ταυρής, ο κ. Αγγελος Μοσχονάς, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων, πρώην «γαλάζιος» και νυν μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Γιώργος Βλάχος, βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος διαγράφηκε από τον κ. Αντώνη Σαμαρά όταν καταψήφισε τη νέα δανεια-κή σύμβαση στις 12 Φεβρουαρίου. Οι υπόλοιποι ομοτράπεζοι του κ. Καραμανλή ήταν ο πρώην βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Παπαδημάτος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Αντώνης Αντωνάκος, ο κ. Παναγιώτης (Τάκης) Κοντός, πρώην γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Σέργιος Τσίφτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο κ. Διονύσης Ζακυνθινός, που ήταν από τα βασικά πρόσωπα στον πρωινό καφέ την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή, και οι καραμανλικοί Νίκος Δρέττας και Θεό-δωρος Στίνης.
Συνολικά, η παρέα του τέως προέδρου της Ν.Δ. αριθμούσε 12 μέλη. Ολα παρέπεμπαν σε έναν ιδιότυπο «μυστικό δείπνο».
Νηστίσιμα
Στα μέλη της συντροφιάς δεν σερβιρίστηκε κρέας αλλά βακαλάος, καλαμαράκια και σαλάτες, αφού ο κ. Καραμανλής δεν έχει εγκαταλείψει την παλαιά απόφασή του να νηστεύει την περίοδο της Σαρακοστής, ενώ το τσίπουρο και το κρασί έρεαν άφθονα. Στην ταβέρνα ο «Μύλος» δεν υπήρχαν άλλες παρέες εκτός της ομάδας των καραμανλικών. Κι αυτό όχι επειδή ο πρώην πρωθυπουργός είχε κρατήσει το μαγαζί prive, αλλά διότι πλέον αυτή είναι η εικόνα στα περισσότερα εστιατόρια μια συνηθισμένη μέρα.
Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, τόσο επειδή η σύναξη ξεκίνησε αργά το απόγευμα όσο και επειδή στο μαγαζί βρισκόταν μόνο ο κ. Καραμανλής και οι φίλοι του, παρέπεμπε σε μυστική συνάντηση. Κανείς δεν θα το παραδεχτεί, όμως οι περισσότεροι από τους συνδαιτυμόνες δεν είχαν ιδέα για ποιον λόγο είχαν προσκληθεί να δειπνήσουν μαζί με τον «πρόεδρο». Καραμανλικοί και οι 12, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι «αποσκίρτησαν» στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη εγκαταλείποντας τη Ν.Δ. στην οποία είχαν προσφέρει πολλά χρόνια από τη ζωή τους, είχαν ανυπομονησία να συζητήσουν με τον πρώην πρωθυπουργό.
Κατηγορηματικός
Ισως για να σπάσουν την αμηχανία των πρώτων λεπτών και να εκφράσουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους στο πρόσωπό του, κάποια από τα κομματικά στελέχη απευθύνθηκαν στον κ. Καραμανλή ζητώντας του να ενεργοποιηθεί και πάλι και να επιστρέψει στην πολιτική ζωή.
Ομως εκείνος χρησιμοποιώντας μια ποδοσφαιρική έκφραση τους ζήτησε να μη «μακακίζονται» και να πιστεύουν ότι θα επιστρέψει για να «σώσει» τη χώρα. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ούτε... σηκωτός», θέλησε να ξεκόψει κάθε συζήτηση περί ολικής επαναφοράς του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ.
Δυσφορία
Στην παρέα του πρώην πρωθυπουργού στη Ραφήνα συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την αναρρίχηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία.
Η άποψη που επικράτησε ήταν ότι, παρά την αλλαγή αρχηγού, πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει το 22%. Λόγω όμως του εκλογικού νόμου και των πολλών κομμάτων που αναμένεται να μπουν στη Βουλή, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να «κανιβαλιστεί» από τους μικρότερους σχηματισμούς και με ένα τέτοιο ποσοστό θεωρείται αμφίβολο αν θα εκλέξει 50 βουλευτές!
Οι ομοτράπεζοι του κ. Καραμανλή εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού «με τους Πασόκους» και επισήμαναν ότι η προοπτική αυτή δεν ενθουσιάζει ούτε τον κ. Βενιζέλο, που το τελευταίο διάστημα κάνει σκληρή πολιτική κριτική στον κ. Σαμαρά.
Ακόμη και η συνέχιση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν οι περισσότεροι συνδαιτυμόνες του κ. Καραμανλή, θα είναι επισφαλής με βάση τα χαρακτηριστικά που θα έχει η νέα Βουλή.
Η βασικότερη αλλαγή στην επόμενη εθνική αντιπροσωπία, σύμφωνα με την ανάλυση των καραμανλικών, θα είναι τα νέα πρόσωπα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. «Πολλοί από τους βουλευτές θα είναι άψητοι και πρωτόβγαλτοι», παρατήρησε μέλος της παρέας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει κύμα ανεξαρτητοποιήσεων και ορισμένοι από τους καινούριους βουλευτές να αποφασίσουν να αυτομολήσουν στους αντιμνημονιακούς, μην αντέχοντας τις αντιδράσεις.
Παρέμβαση
Στο σημείο εκείνο της συζήτησης παρενέβη ο κ. Καραμανλής. Ζήτησε από τους παλαιούς συνεργάτες του να βάλουν πλάτη για τη στήριξη του κ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες υπήρξε συνάντηση των δύο αντρών. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε στον κ. Σαμαρά να τον βοηθήσει προκειμένου η Ν.Δ. να έχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Το κλίμα στους ομοτράπεζους του πρώην πρωθυπουργού ήταν ότι η παρότρυνση να στηριχτεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ειλικρινής.
Με τα ποτήρια του κ। Καραμανλή και των 12 φίλων του γεμάτα τσίπουρο και κρασί, η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι τις 2 το πρωί της Πέμπτης 15 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε όταν συμπληρώθηκαν επτά ώρες από την έναρξη του «μυστικού δείπνου»...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου