Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Συναντήσεις της Προέδρου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκας Τ. Κατσέλη στη Θεσσαλονίκη

Αθήνα, 30/03/12

Συναντήσεις της Προέδρου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκας Τ. Κατσέλη στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης της «Κοινωνικής Συμφωνίας», η Πρόεδρος του κόμματος Λούκα Τ. Κατσέλη, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με φορείς της Βορείου Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων η κα Κατσέλη συναντήθηκε:

  • με τον Πρόεδρο και εκπροσώπους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
  • με το Προεδρείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Με τους παραπάνω φορείς συζήτησε διεξοδικά τα θέματα που τους απασχολούν, κυρίως την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. «Η έλλειψη ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών τους πρώτους δύο μήνες του 2012» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Η κα Κατσέλη τόνισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Εξωστρέφειας που είχε δημιουργηθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατά τη δική της θητεία στο υπουργείο αυτό. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών για τις εξαγωγές οι οποίες στους 2 πρώτους μήνες του 2012 παρουσιάζουν αρνητικούς δείκτες σε σύγκριση με αυτούς της ίδιας περιόδου του 2011.

Στη συζήτηση και με τους δύο φορείς αναδείχτηκε το πρόβλημα της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους που τείνει να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

Καθώς η συνεχιζόμενη ύφεση, ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 7% ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Για να αποτραπεί μια γενικευμένη στάση πληρωμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις και θα αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η «Κοινωνική Συμφωνία» προτείνει την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού με ρυθμίσεις επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων στο πνεύμα των ρυθμίσεων του νόμου 3816/2010, δηλαδή:

  • Περίοδο χάριτος δύο ετών, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.
  • Αναστολή επί διετία της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής.
  • Παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη

Αύριο Σάββατο, η κα Κατσέλη θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: