Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης ενέκρινε το Eurogroup

Πατά το «κουμπί» των CAC


O επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
O επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες
Το πράσινο φως για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), που θα επεκτείνουν το «κούρεμα» σε όλα τα επιλέξιμα ομόλογα ελληνικού δικαίου, έδωσε το Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έκβαση του PSI.

Το Eurogroup διαπίστωσε επίσης πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για το νέο δάνειο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων. Το μέρος της συνεισφοράς της Ευρωζώνης για τη διαδικασία του PSI, που ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, «μπορεί να εξοφληθεί όπως έχει σχεδιαστεί» ανέφερε ο Γιούνκερ.

«Περιμένουμε σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος» υπογραμμίζουν σε αυτό σημείο οι υπουργοί Οικονομικών.

«To Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο» αναφέρει δήλωση του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

«Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας με την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες ενέργειες, με ικανοποιητικό τρόπο» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

To Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές «να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Βενιζέλος: «Δεν αφορούν την ελληνική οικονομία τα CDS»


Η επιτροπή της ISDA (Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων) αρμόδια να κρίνει εάν έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα αργότερα το απόγευμα. Aυτό θα προκαλέσει αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι χρεοστασίου (CDS) για τα ελληνικά ομόλογα.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε στη Βουλή πως η όποια απόφαση της ISDA για πιθανή ενεργοποίηση των CDS δεν αφορά την ελληνική οικονομία.

«Σε αυτή την Ένωση μετέχουν 200 τράπεζες και αυτό εμάς δεν μας αφορά καθόλου, διότι το καθαρό ποσό που διακυβεύεται παγκοσμίως εάν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια. Ποσό παντελώς αδιάφορο για την ελληνική οικονομία και την ευρωπαίκή οικονομία» είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή νωρίτερα την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι στο «κούρεμα» συμμετείχαν εθελοντικά ιδιώτες που διακρατούν χρέος 172 δισ. ευρώ. Στα χρεόγραφα αυτά περιλαμβάνεται το 85,8% των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο, και άρα μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CAC -ανεβάζοντας έτσι τα ομόλογα που θα υπαχθούν στο «κούρεμα» στο 95,7%.

Για τα υπόλοιπα, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου, η Αθήνα έχει επεκτείνει την προθεσμία για εθελοντική υπαγωγή στο PSI μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: