Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Άνω, κάτω και πλαγίως η Αριστερά

ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ



Άνω, κάτω και πλαγίως η Αριστερά
Βρισκόμαστε μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές με το πολιτικό σκηνικό να είναι πιο ρευστό από ποτέ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αυτοδυναμία θα είναι όνειρο… εαρινής νυχτός για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που τα κόμματα της Αριστεράς βλέπουν τα ποσοστά τους σε ανοδική τροχιά.



Η εκλογική άνοδος της Αριστεράς δίνει τροφή σε συζητήσεις για συνεργασίες οι οποίες όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη θα πληθαίνουν, με το ζήτημα να βρίσκεται ψηλά, κυρίως στην προεκλογική ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ . Άλλωστε ένας από τους βασικούς άξονες στις τελευταίες ομιλίες του  Αλέξη Τσιπρα είναι η ρητορική περί δημιουργίας  «νέου Συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς», καλώντας έτσι σε όλους τους τόνους ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ σε μετεκλογική συνεργασία.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί από την πολιτική του μνημονίου ευνοεί  την τακτική των συνεργασιών, τόσο με άλλα κόμματα όσο και με ανεξάρτητους βουλευτές, στην κατεύθυνση ενός αντιμνημονιακού μετώπου που θα σταθεί απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένταξη των Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σοφίας Σακοράφα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αλλά και το… έντονο φλερτ με το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά, το οποίο όμως δεν κατέληξε σε «πολιτικό» γάμο.

Σταθερά αρνητικό το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ από τη μεριά του, έχει λάβει σαφέστατα αρνητική θέση απέναντι στα… κελεύσματα της Κουμουνδούρου, θέση  η  οποία δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, αφού στον Περισσό θεωρούν ότι οι διαφορές τόσο σε επίπεδο ιδεολογίας όσο και σε επίπεδο στρατηγικής είναι αξεπέραστο εμπόδιο για μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη του ΚΚΕ σχολιάζοντας την πρόταση Τσίπρα για συνεργασία εκτιμούν ότι είναι μία  απόπειρα να «ψαρέψει σε θολά νερά» πριν τις εκλογές,  και τη χαρακτηρίζουν το λιγότερο «τυχοδιωκτική». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές,  εάν το ΚΚΕ συμφωνούσε σε μια μετεκλογική συνεργασία, «θα ακυρωνόταν ολόκληρη η στρατηγική» του κόμματος .

Αλλά και  η γγ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα δεν πήρε στα σοβαρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και απάντησε αρνητικά – με εμφατικό μάλιστα τρόπο- εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην Κουμουνδούρου: «Είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία δυο κομμάτων με θέσεις που δεν εφάπτονται πουθενά; Τρελαθήκαμε; Από τη μια θα συνεργαζόμαστε και από την άλλη θα τον καταγγέλλουμε; Ή αυτός θα πρέπει να έρθει στις θέσεις μας που δεν του το ζητάμε ή εμείς πρέπει να πάμε στις δικές του. Δεν έχουμε τίποτα το κοινό, τρυγάει ψήφους, παίζει με τον πόνο του λαού».

Η… αινιγματική ΔΗΜΑΡ 

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Τους τελευταίους μήνες η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο προσκήνιο, τα ποσοστά της είναι σε άνοδο, ενώ πολλά στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ του ΠΑΣΟΚ έχουν βρει πολιτική στέγη στο κόμμα.

Οι προσχωρήσεις αυτές ναι μεν κατέδειξαν τη διάθεση του Φώτη Κουβέλη για συνεργασίες, αλλά από… τα δεξιά του, ενώ έφεραν και πολιτικούς κλυδωνισμούς, με την αποχώρηση της Άννας Φιλίνη, κατηγορώντας το κόμμα για δεξιά στροφή.

Ο  Φώτης Κουβέλης, απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογική συνεργασία, μιλά  ωστόσο για «την κυβερνώσα Αριστερά» και δηλώνει πως η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα την επόμενη ημέρα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας. 

Και από τη στιγμή που ο κ. Κουβέλης απορρίπτει τις προτάσεις Τσίπρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις.

Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: