Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Βενιζέλος στο der Spiegel: Κι άλλες περικοπές τον Ιούνιο…


Το ενδεχόμενο να συνοδεύονται οι αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα από περαιτέρω περικοπές, προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας, δεν απέκλεισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και θα δημοσιευθεί στο τεύχος της Δευτέρας.

Ο κ. Βενιζέλος κάνει, ακόμη, λόγο για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι επώδυνες και επισημαίνει ότι “χωρίς τη στήριξη του λαού, δεν θα μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε”. Εκφράζει την ελπίδα να διενεργηθούν οι εκλογές τον Μάιο και ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι περιουσία του.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν, στην περίπτωση κατά την οποία γίνει πρωθυπουργός, σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο βοήθειας, όπως αναφέρεται ότι έχει δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες, αλλά τονίζει ότι “είμαστε πρόθυμοι να εφαρμόσουμε τους όρους, αλλά αυτοί οι όροι μπορούν και να προσαρμοστούν”. Ερωτηθείς, παράλληλα, αν οι απαιτήσεις της τρόικας είναι υπερβολικές, απαντά ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί τους όρους των εταίρων της, εφόσον μάλιστα έκανε λάθη. Εκφράζει, ωστόσο, την άποψη ότι “εάν είχαμε εφαρμόσει, νωρίτερα, ορισμένα στοιχεία του δεύτερου πακέτου βοήθειας, όπως την απομείωση του χρέους και το μικρότερο κόστος για τόκους, θα είχαμε τώρα προχωρήσει περισσότερο”.
Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και επισημαίνει ότι “ο Γερμανός φορολογούμενος επωφελείται από την καλή τοποθέτηση των χρημάτων που κάνει η κυβέρνηση του”, καθώς, όπως εξηγεί, “ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να δανείζεται χρήματα σχεδόν χωρίς κόστος και στη συνέχεια, μας τα δανείζει έναντι ορισμένου επιτοκίου”. Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία κέρδισε από την Ελλάδα περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια, αναφέρει ο τέως υπουργός Οικονομικών και αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι η μεγαλύτερη εστία κρίσης, διότι το χρέος της αποτελεί μόλις το 2,5% του συνόλου του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζει την ελπίδα να διενεργηθούν εντός του Μαΐου και, κληθείς να σχολιάσει την παραίνεση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αναβολή τους, δηλώνει: “Ο καθένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται την κυριαρχία των κρατών. Η διοργάνωση εκλογών είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής. Δεν χρειάζονται έξωθεν πιέσεις. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων αποδέχεται την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και θέλει να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη”.
Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΠΑΣΟΚ θα εξελιχθεί από “παπανδρεϊκό” κόμμα σε “ομάδα Βενιζέλου” τονίζει: “Όχι. Εγώ δεν ανήκω σε καμία πολιτική δυναστεία. Είμαι πρόεδρος των σοσιαλιστών, αλλά το κόμμα δεν είναι περιουσία μου”.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: