Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Στους 15 οι νεκροί από τον σεισμό στη βόρεια Ιταλία

Και μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ



 
 
Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών έγινε αισθητή την Τρίτη στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ιταλίας, μία μόλις εβδομάδα μετά το σεισμό που σημειώθηκε στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι -σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- να προκληθούν ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.

Εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι τα θύματα μπορεί να είναι περισσότερα, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες που πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν, υπάρχουν εργάτες εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο σεισμός σημειώθηκε 40 χλμ. βορείως της Μπολόνιας και 60 χλμ. ανατολικά της Πάρμας σε βάθος 9,6 χλμ. Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή της Μόντενα.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι το νέο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου μπορεί να προκλήθηκε από ένα νέο ρήγμα, διαφορετικό από εκείνο του σεισμού της 20ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, καταρρεύσεις σημειώθηκαν στα χωριά Μιράντρολα, Φινάλε Εμίλια και Σαν Φελίτσε Σουλ Παναρο, όπου, όμως, πολλά σπίτια έχουν ήδη εκκενωθεί, μετά την προηγούμενη φονική δόνηση.

Στο Μιλάνο εκκενώθηκαν προληπτικά δεκάδες γραφεία, ενώ το ίδιο συνέβη και με σειρά καταστημάτων στην Μπολόνια. Επίσης, εκκενώθηκαν σχολεία στη Φλωρεντία, την Τοσκάνη και την Εμιλία, ενώ σε όλη τη βόρεια Ιταλία οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο της Μόντενα.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Ερράνι, τόνισαν ότι " το ιταλικό κράτος κινητοποιήθηκε άμεσα και οι κάτοικοι δεν πρόκειται, σε καμμία περίπτωση, να μείνουν αβοήθητοι".
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: