Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αντίθετος στη μείωση των μισθών κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση δηλώνει ο ΣΕΤΕ

Στο επίκεντρο τα εργασιακά


Το πρόβλημα είναι κάποιες συμβάσεις-«ρετιρέ», πολύ υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική, από 40% έως 100%, υποστήριξε ο κ. Ανδρεάδης
Το πρόβλημα είναι κάποιες συμβάσεις-«ρετιρέ», πολύ υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική, από 40% έως 100%, υποστήριξε ο κ. Ανδρεάδης   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Αθήνα
«Δεν είναι το πρόβλημα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση και το ύψος της αμοιβής», δήλωσε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, σχολιάζοντας τις θέσεις του ΣΕΒ, ο οποίος ζητεί κατάργηση της μείωσης 22% στους μισθούς και επαναφορά της μετενέργειας στους έξι μήνες.

Μάλιστα, εστίασε στο γεγονός ότι «ο ΣΕΤΕ δεν είχε ποτέ συμμετάσχει στη συζήτηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν μας κάλεσαν. Εάν δεν σε θέλουν, δεν μπορείς να πας», δήλωσε με νόημα ο κ. Ανδρεάδης και συμπλήρωσε ότι στον τουριστικό κλάδο απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα πάνω από 760.000 εργαζόμενοι.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΤΕ, επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τα επίπεδα που είχαν καθοριστεί στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σημειώνοντας, ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αμείβονται βάσει των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών τοπικών συμβάσεων που προβλέπουν υψηλότερες αμοιβές από αυτές της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας.
Αυτή είναι η βασική θέση του ΣΕΤΕ που θα κατατεθεί στην αυριανή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του διαλόγου για τις εργασιακές σχέσεις.
Μειώσεις σε συμβάσεις-«ρετιρέ»
Το πρόβλημα, όπως υποστήριξε ο κ. Ανδρεάδης, είναι κάποιες συμβάσεις-«ρετιρέ», πολύ υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική, από 40% έως 100%. Ως παράδειγμα ο κ. Ανδρεάδης ανέδειξε τον τραπεζικό και τον τουριστικό κλάδο, που όπως είπε, ο μεν πρώτος είναι 100% πάνω και ο δεύτερος 40% πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Εστιάζοντας στον τουριστικό κλάδο, είπε ότι κανείς δεν πληρώνεται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ο στόχος, όπως τον περιέγραψε ο κ. Ανδρεάδης, είναι «σταδιακά» και λελογισμένα να μειωθεί το κόστος κάποιων πολύ υψηλών συμβάσεων, αλλά και να εξεταστούν και διάφορα άλλα εργασιακά ζητήματα.
Ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε το ζήτημα της ευέλικτης νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί σήμερα κάποιος εργαζόμενος σε ένα ξενοδοχείο να δουλέψει σε ένα νησί με σπαστό ωράριο, όπως επίσης δεν μπορεί να κάνει μια ώρα υπερωρία, εάν δεν το αναφέρει στην Επιθεώρηση Εργασίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: