Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Μεγάλη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία - Παραιτήθηκε από το κόμμα του ο Σαρκοζί



Μεγάλη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία - Παραιτήθηκε από το κόμμα του ο Σαρκοζί
Με ποσοστό 51,9% ο σοσιαλιστής ηγέτης αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών, κατατροπώνοντας τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τον συνεχάρη τηλεφωνικά, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα οδηγήσει το κόμμα του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.


Ο ίδιος ο Σαρκοζί  σύμφωνα με τα αποτελέσμτα λαμβάνει το 48,13%. Ο ηττημένος των γαλλικών προεδρικών εκλογών, κάλεσε σήμερα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος UMP να παραμείνουν ενωμένα και επιβεβαίωσε ότι δεν θα οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Να μην διαιρεθείτε, να παραμείνετε ενωμένοι. Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των βουλευτικών. Είναι δυνατόν να την κερδίσουμε. Τα αποτελέσματα είναι τιμητικά. Δεν θα οδηγήσω εγώ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία» δήλωσε ο Σαρκοζί σύμφωνα με μέλη του κόμματος που συναντήθηκαν μαζί του. Ο ίδιος αναμένεται να αποχωρήσει από την πολιτική και να αφιερωθεί στην δικηγορία όπως έχει προαναγγείλει.

«Η Γαλλία έχει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μια δημοκρατική επιλογή, ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και πρέπει να γίνει σεβαστός. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την ήττα αυτή», δήλωσε σε υποστηρικτές του στο Παρίσι. «Ηττήθηκα και δεν είμαι ένας άνθρωπος που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

«Μια άλλη εποχή αρχίζει, σε αυτή τη νέα εποχή θα μείνω ένας από εσάς και εσείς θα μπορείτε να υπολογίζετε πάνω μου για την προάσπιση των ιδεών μας και των πεποιθήσεών μας. Ωστόσο η θέση μου δεν θα μπορεί να είναι η ίδια. Η δέσμευσή μου θα είναι στο εξής διαφορετική», τόνισε.

Νωρίτερα, τα έξιτ πολς έδιναν διαφορά έως και 10%. Πιο συγκεκριμένα ο Ολάντ λάμβανε 53-55%, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί 45-47%.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείτο στις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις, όπως μετέδωσε το βελγικό κανάλι RTBF, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Ο Ολάντ συγκεντρώνει ποσοστό 65% στο σύμπλεγμα των νησιών Σεν Πιέρ ε Μικελόν, στο βόρειο Ατλαντικό, 68,5% στη Μαρτινίκα, 72% στη Γουαδελούπη, 62% στη Γαλλική Γουιάνα και 51,5% στο Σεν Μαρτέν.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο Ολάντ είναι υψηλότερα από αυτά που είχε συγκεντρώσει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία ηττήθηκε από το Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του 2007, σύμφωνα με το βελγικό κανάλι.

H συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι πάντως ήταν αυξημένη σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Ο Ολάντ θα μιλήσει με τη Μέρκελ απόψε αν εκλεγεί

Ο στενός φίλος του Ολάντ, δήμαρχος της Νάντης και υποψήφιος για τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, Ζαν-Μαρκ Αϊρό, έδωσε μία γεύση των προθέσεων του σοσιαλιστή υποψήφιου, δηλώνοντας ότι αν εκλεγεί απόψε κιόλας θα τηλεφωνήσει στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι απόψε κιόλας, εάν ο Φρανσουά Ολάντ εκλεγεί πρόεδρος, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέρκελ, γιατί εκεί είναι το κλειδί της ανάκαμψης της Ευρώπης, του επαναπροσανατολισμού της Ευρώπης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Στο θέμα αυτό έχω επενδύσει πολύ γιατί πιστεύω ότι κάποια από τα προβλήματα της Γαλλίας και της Ευρώπης εξαρτώνται από πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν» είπε χαρακτηριστικά ο γερμανοτραφής Αϊρό.

Πού ψήφισαν οι δύο μονομάχοι

Ο Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του, ψήφισαν στο Παρίσι, στο εκλογικό κέντρο σχολείου του 16ου διαμερίσματος, που είναι και το πλουσιότερο της πρωτεύουσας με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια και την Κάρλα Μπρούνι να μοιράζει... αυτόγραφα.  Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Σαρκοζί, αποσύρθηκε με στενούς συνεργάτες του στο προεδρικό μέγαρο. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, έχει εκ νέου δώσει ραντεβού στην αίθουσα συγκεντρώσεων Μιτιαλιτέ, όπως και στον πρώτο γύρο, ενώ περίπτωση νίκης όμως, η γιορτή θα γίνει στην πλατεία Κονκόρτ.

O Φρανσουά Ολάντ ψήφισε με τη συνοδεία της συντρόφου του Βαλερί Τριερβιλέρ στην πόλη Τούλ, στην Κορέζ. Εκεί θα περιμένει τις πρώτες καθοριστικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα και από εκεί θα κάνει τη δήλωσή του, πριν επιστρέψει στο Παρίσι γύρω στα μεσάνυχτα. Σε περίπτωση νίκης  το ραντεβού είναι στην πλατεία της Βαστίλης.

Ο... χαλαρός Στρος-Καν

Ιδιαιτερα ευδιάθετος και χαμογελαστός εμφανίστηκε σήμερα ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος ψήφισε στη Σαρσέλ, βόρεια του Παρισιού, της οποίας υπηρξε κάποτε δήμαρχος.

Ντυμένος με γκρι κοστούμι και λευκό πουκάμισο, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, ψήφισε γύρω στις 12:00 τοπική ώρα, σε σχολείο της πόλης, της οποία υπήρξε δήμαρχος.

Μόνος εναντίον... όλων ο Σαρκοζί

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, ο Ολάντ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 28,6% έναντι 26,2% του Σαρκοζί και είναι το φαβορί να γίνει ο πρώτος σοσιαλιστής που θα κερδίσει προεδρικές εκλογές μετά το 1988 και τον Φρανσουά Μιτεράν.

Ο κεντρώος υποψήφιος και πέμπτος στον πρώτο γύρο Φρανσουά Μπαϊρού, στηρίζει Ολάντ, όπως και ο τέταρτος, αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν. Η τρίτη, ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν ζήτησε «λευκή» ψήφο πάντως δεν στηρίζει τον Σαρκοζί.

Το προεδρικό αποτέλεσμα θα ακολουθηθεί από ψηφοφορία στη βουλή τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: