Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Από το Eurogroup ζήτησαν δημοψήφισμα οι Ευρωπαίοι



Από το Eurogroup ζήτησαν δημοψήφισμα οι Ευρωπαίοι
Νέα στοιχεία προκύπτουν, σχετικά με την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μαζί με τις εκλογές για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», η κ. Μέρκελ όντως πρότεινε το δημοψήφισμα, αλλά το θέμα είχε τεθεί ήδη στο τραπέζι του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

  
Παρά την επίσημη διάψευση του Βερολίνου χθες, η έκδοση του γερμανικού περιοδικού που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, αναφέρει πως η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον Κάρολο Παπούλια, εξ' ονόματος όλων των ηγετών της Ευρωζώνης και όχι ως καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ η ίδια περίμενε πως η τηλεφωνική συνομιλία θα παρέμενε εμπιστευτική.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο περιοδικό, η ιδέα για το δημοψήφισμα δεν είναι προέκυψε ξαφνικά, καθώς είχε διατυπωθεί πρώτα από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και στενό συνεργάτη της κ. Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα. 

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι οι «16» αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα και ζήτησε  στο δημοψήφισμα το «ναι» στο ευρώ ναι σημαίνει «ναι» στην τήρηση των δεσμεύσεων. 

Αλλά και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ παρενέβη, σύμφωνα με τον Der Spiegel, και απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, είπε:  «Γνωρίζετε ότι αν κάναμε μια μυστική ψηφοφορία μεταξύ μας για την παραμονή σας στο ευρώ, το αποτελέσμα θα ήταν εναντίον σας;».

Ενώ υπογράμμισε πως οι εκλογές στις 17 Ιουνίου θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. 

Ακόμη, και το δημοσίευμα της Süddeutsche αναφέρει ότι η πρόταση για δημοψήφισμα τέθηκε στο Eurogroup, με τους 16 υπουργούς Οικονομικών να ζητούν από τον κ. Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο.

Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Σαχινίδη διαψεύδουν ότι υπήρξε τέτοια συζήτηση και ότι ζητήθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών να μεταφέρει το αίτημα στην Αθήνα.         

Δεν υπάρχουν σχόλια: