Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΕΛΕΝΗ ΔΕΔΟΥΣΗ – Tοποθέτηση στην 1η Πανελλαδική Συνάντηση στελεχών της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σας προσφωνώ έτσι γιατί έχουμε κάτι κοινό, μας ενώνουν οι αξίες και τα ιδανικά του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι περισσότεροι από εμάς φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί εμείς αλλάξαμε, αλλά γιατί αυτό μεταλλάχτηκε από σοσιαλιστικό κίνημα σε νεοφιλελεύθερο μόρφωμα, από ένα ανοιχτό κόμμα σε γραφειοκρατικό οργανισμό.
Εντάχθηκα στην Κοινωνική Συμφωνία, γιατί θεωρώ ότι μέσα από αυτόν τον πολιτικό φορέα θα συμβάλλω και εγώ στην πραγμάτωση του οράματός μας που αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας, στην ανασυγκρότηση της σοσιαλιστικής αριστεράς.
Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Συντελούνται με γρήγορο ρυθμό αλλαγές ριζικές στις οικονομικές και κοινωνικές δομές. Η σύγχρονη Αριστερά καλείται να δώσει απαντήσεις στα νέα δεδομένα όπως: στη βίαιη επίθεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των αγορών, στην απαξίωση της εργασίας και του προϊόντος της.
Οφείλει να πάρει θέση αναφορικά με τη φυσιογνωμία του Ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού, θέλουμε την Ευρώπη της αγοράς και των ανισοτήτων ή την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής; Οφείλει επίσης να απαντήσει πως θα επέλθει η διέξοδος από την κρίση, με τη δημοσιονομική πειθαρχία η με μια επιθετική, αναπτυξιακή στρατηγική;
Εμείς ως Κοινωνική Συμφωνία διαπνεόμαστε από διαχρονικές αξίες και ιδανικά, κουβαλάμε στην πλάτη μας την ιστορική παρακαταθήκη της δημοκρατικής παράταξης και των λαϊκών αγώνων, που το 1981 με τον ηγέτη μας Ανδρέα Παπανδρέου, έγιναν δύναμη ανατροπής. Μετουσιώνοντας, λοιπόν , όλη αυτήν την παρακαταθήκη, μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα, αλλά και να καταδείξουμε ότι ο δρόμος του δημοκρατικού σοσιαλισμού αποτελεί εφικτή πρόταση που θα οδηγήσει σε προοδευτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πρόταγμά μας είναι να εμπνεύσουμε την κοινωνία,
να δώσουμε όραμα και για να πραγματοποιηθούν αυτά πρέπει να βγούμε στην κοινωνία για να εκφράσουμε τα ‘’ θέλω ‘’ της. Χρειάζεται να είμαστε και εμείς ανοιχτοί προς αυτήν, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες. Οφείλουμε να είμαστε παντού, στους χώρους εργασίας, με τη στήριξη αυτόνομων συνδικαλιστικών παρατάξεων, δίπλα στους νέους, στον πολίτη, δίνοντας μέσα από μια διαλεκτική διαδικασία (θέση, αντίθεση, σύνθεση), δύναμη στην κοινωνία. Έτσι ο πολίτης θα καταστεί μέτοχος των εξελίξεων αποκτώντας η δημοκρατία μας ουσιαστικό νόημα.
Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές επιβάλλεται να αποφασίσουμε για την περαιτέρω πορεία μας. Το μήνυμα που έδωσε ο λαός στις 6 του Μάη είναι η αντίστασή του στην στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού, όπως εκφράζεται μέσα από τα Μνημόνια. Επομένως οφείλουμε να πράξουμε έχοντάς αυτό ως γνώμονα. Για να πραγματωθεί, πιστεύω ότι οφείλουμε να συνεργαστούμε εκλογικά με τις αντινεοφιλελεύθερες, αριστερές δυνάμεις, αλλά με βασική προϋπόθεση να διατηρήσουμε την αυτοτέλεια και τα γνήσια σοσιαλιστικά και πατριωτικά χαρακτηρίστηκα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: