Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Τελειώνουν ο χρόνος, τα χρήματα και... τα ψέματα μετά τις κάλπες

Το μεγάλο crash-test των εκλογών



 
 




Στον "αυτόματο πιλότο", αλλά σε ... τροχιά πρόσκρουσης πλέον και έχοντας χάσει κάθε "στήριξη", κινείται η ελληνική οικονομία. Παρά την προεκλογική «νιρβάνα» που ζει η χώρα και την δυστοκία στην είσπραξη των φόρων, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν πως η ρευστότητα των κρατικών ταμείων εξαντλείται αμέσως μετά τις εκλογές και δεν θα μπορούν να καλυφτούν πληρωμές της τάξης του 1 δισ ευρώ!

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δίνει μάχες για να διαφυλάξει τα πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, παγώνοντας σχεδόν όλες τις πληρωμές, δίνοντας προτεραιότητα στην προσπάθεια να πληρώσει τις εκλογικές δαπάνες (πάνω από 30 εκατ. ευρώ) και τα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Όσο παρατείνεται η ακυβερνησία, οι ελεγκτές της Τρόικα δεν έρχονται και οι επόμενες δόσεις των δανείων που προορίζονται για τη χώρα μας παραμένουν «παγωμένες», το έλλειμμα χρηματοδότησης θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί μόνο με άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά δεν προορίζονται άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διατηρούνται σε έναν ενδιάμεσο λογαριασμό του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, για να μπορέσει ...να βάλει χέρι η ελληνική κυβέρνηση στα κεφάλαια αυτά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η βασική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά και θα φτάσει σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του θα εξαρτάται πλήρως από την έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από το EFSF και την τροικα. Η έγκριση αυτή θα θα έρθει μετά από την αξιολόγηση της τρόικα για την εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Ακόμα και το 1 δισ που έχει παρακρατήσει το EFSF από την δεύτερη δόση του δανείου θα εκταμιευτεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεις που θα γίνουν ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις επικείμενες εκλογές.

Λύση ανάγκης στο πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν η έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, σε σύγκριση με τα προγραμματισμένα. Ο στόχος για τον τρέχοντα μήνα είναι να αντληθούν 3,6 δισ. ευρώ και εξετάζεται πλέον η αύξηση του ποσού αυτού κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Προς το παρόν πάντως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη, γιατί θα εποβάρυνε εκ νέου το δημόσιο χρέος, καθιστώντας δύσκολη την έγκριση και από την Τρόικα που ανησυχεί για τη διατήρηση της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους μετά το τελευταίο «κουρεμα» που υπέστη με το PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια: