Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

«Κατ' εξαίρεση ομοσπονδία» προτείνει ο Τρισέ

Ζητεί έκτακτες αρμοδιότητες σε κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα



 
 



Έκτακτες εξουσίες πρέπει να αποκτήσουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί για την υπέρβαση των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών σε περιόδους κρίσης, τόνισε μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ, ο πρώην επικεφαλής της Ε.Κ.Τ., Ζαν Κλοντ Τρισέ.

O κ. Τρισέ, όπως μεταδίδει το Reuters, ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς η σημερινή πρακτική της επιβολής προστίμων σε όσες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.

"Σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, οι ευρωπαϊκές αρχές, η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα μπορούσαν να αποφασίζουν απευθείας για μέτρα που θα εκτελούνται άμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες", τόνισε ο κ. Τρισέ.

Στην ομιλία του ο κ. Tρισέ επισήμανε ότι η πρόταση του για υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων, πρέπει να διασφαλίζεται από ισχυρές δημοκρατικές διαδικασίες, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει κατά πλειοψηφία τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή και τα οποία θα έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα μέλη του κοινοβουλίου από χώρες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: