Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Οξύτατη επίθεση Βενιζέλου κατά Τσίπρα για «υπονόμευση, δημαγωγία, λαϊκισμό»

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή


Για καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Ευ.Βενιζέλος τον Αλέξη Τσίπρα
Για καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Ευ.Βενιζέλος τον Αλέξη Τσίπρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Ανέβηκε το πολιτικό «θερμόμετρο» στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με οξύτατη επίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του Αλέξη Τσίπρα. Διαμηνύοντας ότι η «χώρα δεν αντέχει άλλη δημαγωγία, λαϊκισμό και απλούστευση», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι «καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας» και τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτη στάση να δηλώνει επίσημα από το βήμα της Βουλής ότι θα υπονομεύσει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης και θα αμφισβητήσει τη συνέχεια της χώρας καταστρατηγώντας την ψήφο των Ελλήνων.

Aνεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για καιροσκοπισμό και συλλογική υπονόμευση -θεσμική, κοινωνική, εθνική και αναπτυξιακή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η συζήτηση στη Βουλή αφορά την εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες εθνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, και δεν επιτρέπεται να είναι μία κλασικού χαρακτήρα συζήτηση προς επιβεβαίωση των ρόλων κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορούμε υπό τις σημερινές συνθήκες, και μετά από 3,5 μήνες προεκλογικής περιόδου και αναστολής της κανονικής λειτουργίας του κράτους, να εμφανιζόμαστε εδώ και να επιδιώκουμε απλώς και μόνο την αναπαραγωγή στο Κοινοβούλιο των προεκλογικών απλουστεύσεων» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας σε υψηλούς τόνισε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλη δημαγωγία, λαϊκισμό και απλούστευση».

Υπογράμμισε ότι η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αποτελεί ευκαιρία διαμόρφωσης της αναγκαίας εθνικής συναίνεσης, και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι «την εθνική ευθύνη δεν την αναλαμβάνεις μόνο εάν θέλεις και όποτε θέλεις για λόγους κομματικής τακτικής, η ευθύνη σε κυνηγά από μόνη της και δεν μπορεί κανείς να διαλέγει τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης, που όχι απλώσεις ασκεί κριτική, αλλά καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας, που θα είναι ένα ακόμη δράμα για τον πιο αδύναμο Έλληνα πολίτη».

«Ακόμη χειρότερο να δηλώνει επίσημα από αυτό το βήμα ότι θα υπονομεύσει συστηματικά το έργο της κυβέρνησης και θα αμφισβητήσει τη συνέχεια της χώρας -γιατί αυτό είναι υπονόμευση όχι μόνο θεσμική, αλλά και κοινωνική, εθνική και αναπτυξιακή. Μία ανεπίτρεπτη στάση κατώτερη των περιστάσεων και δεν έδωσε καμία τέτοια εντολή ο λαός στις 17 Ιουνίου».

«Ο ελληνικός λαός τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ» είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ στην κυβέρνηση λόγω εθνικού καθήκοντος και δεν ταυτίζεται αξιακά και πολιτικά μαζί της.
Δήλωσε ότι το προηγούμενο διάστημα το κόμμα του σήκωσε μόνο του «το σταυρό της ευθύνης» και έκανε λόγο για πολιτικό κόστος. «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί τώρα έρχονται και άλλοι Κυρηναίοι να σηκώσουν το σταυρό» είπε.
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, όχι μόνο για τα κόμματα της κυβέρνησης, αλλά και για αυτά της αντιπολίτευσης.

«Ο ελληνικός λαός θέλει ενότητα, συνεργασία, συναίνεση, υπευθυνότητα» είπε και πρόσθεσε ότι η βάση της συνεργασίας και της εθνικής στρατηγικής είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση όρων της δανειακής σύμβασης.
«Είναι εξαιρετικά φιλόδοξο να διεκδικείς δημοσιονομική προσαρμογή σε μικρό χρονικό διάστημα. Είπα στην τρόικα να ξεκινήσουν όλα από ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο που να επιτείνει την ύφεση και είπε: «Όχι στη μείωση μισθών και συντάξεων».

«Ο κύριος Τσίπρας θέλει μορατόριουμ. Εντυπωσιάζομαι από τον συντηρητισμό. Εγώ θέλω μείωση του δημοσίου χρέους και όχι μορατόριουμ» τόνισε.

«Όταν συζητάς με την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα πρέπει να τους πεις τι θα κανεις. Πρέπει η χώρα να είναι αξιόπιστη» είπε και συμπλήρωσε ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται «όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον εταίρο η δανειστή, αλλά για να προστατεύσουμε τη χώρα» από την κρίση.
«Δεν υποτασσόμαστε στη βούληση κάποιων ξένων» δήλωσε.
«Το μέλλον του τόπου είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Δεν εξασφαλίζεται με απειλές του τύπου "μην προχωρήσετε τίποτα, μην κάνετε τίποτα, μην ιδιωτικοποιήσετε τίποτα γιατί θα λογοδοτήσετε και θα χάσουν οι επενδυτές τα λεφτά". Αυτό προσελκύει μόνο αετονύχηδες» είπε, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μια «μικροκομματική και φτηνή υπονόμευση μιας εθνικής προσπάθειας», υπονόμευση της οικονομίας σε βάρος ανέργων και εργαζομένων.
«Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες» είπε.
«Τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Κάθε κόμμα να συνεισφέρει ότι μπορεί. Αυτό, όμως, θέλει και έναν τρόπο φέρεσθαι», όταν μιλάει κανείς με ξένους ηγέτες, σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
«Υπονομεύουμε την αξιοπιστία της χώρας όταν στέλνουμε εσφαλμένα μηνύματα στο εξωτερικό για εσωτερική κατανάλωση» πρόσθεσε.
«Χρειάζεται ελπίδα, όχι ψευδαίσθηση για μια ευκολία που δεν υπάρχει. Αυτό αποτελεί έγκλημα σε βάρος του τόπου και της νέας γενιάς» δήλωσε.
«Δεν μπορείς να χτίζεις παλάτια στην άμμο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «όπως έχει πει ο Μπόρχες χτίζεις στην άμμο και χτίζοντας και ξαναχτίζοντας κάνεις την άμμο πέτρα».

«Υπό αυτές τις προϋποθέσεις συμμετέχουμε στον κυβερνητικό μηχανισμό» κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: