Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Την Κυριακή κλείνει ο α΄ γύρος των διαβουλεύσεων με την Τρόικα Αντίμετρα για να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις ψάχνουν στην κυβέρνηση

 


Την αξιοπιστία των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση αμφισβητεί η Τρόικα, που ζητά από τα αρμόδια υπουργεία  μεγαλύτερη ειδίκευση πολλών από τα μέτρα λιτότητας.

Ωστόσο, τα περισσότερα μέτρα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι την Κυριακή οπότε θα γίνει η τελευταία συνάντηση με την Τρόικα, πριν αναχωρήσει από τη Αθήνα για λίγες εβδομάδες, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στις συσκέψεις, που τόνισε ότι τα μέτρα θα έχουν ανακοινωθεί και επισήμως πριν από την ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης και οι «κόκκινες γραμμές» φαίνεται να έχουν σχεδόν ξεθωριάσει.

Πάντως η κυβέρνηση παρουσίασε τα δημοσιονομικά αντίμετρα για να αποφευχθούν η μείωση στα ειδικά μισθολόγια και στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων αλλά και για να πληρωθούν σε 10 δόσεις οι φόροι εισοδήματος. Η Τρόικα όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει και το θέμα μένει σε εκκρεμότητα.

Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, την Κυριακή το πρωί θα γίνει νέα συνάντηση με την Τρόικα και έτσι ολοκληρώνεται ο α΄ κύκλος συζήτησης για τα 11,5 δισ., ώστε η Τρόικα να έχει συντάξει την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο.

Μετά την Κυριακή θα υπάρξει ενδεχομένως ένα διάλειμμα των συζητήσεων με την τρόικα. Μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα απαντήσουν για τα μέτρα που τους προτείνει η κυβέρνηση.

Έχουν συνεκτιμηθεί πάντως η μελέτη του ΚΕΠΕ και οι προτάσεις των υπουργείων και όποιες άλλες προτάσεις έχουν κατατεθεί για όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών

Το πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα είναι συνάρτηση τις αξιολόγησης τους, από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς εταίρους. Η τρόικα ζητά μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από τα υπουργεία. Τα ισοδύναμα μέτρα για το 2012 εκκρεμούν, ενώ οι προβλέψεις για την φετινή ύφεση και για τα επόμενα χρόνια (έως το 2016) θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο μακροοικονομικών σεναρίων που θα υπάρξουν.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: