Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

«Αρχίζει τώρα» η εξειδίκευση των μέτρων, στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα

Ανακοινώνονται εντός Αυγούστου


Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την τρόικα το μεσημέρι της Πέμπτης
Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την τρόικα το μεσημέρι της Πέμπτης   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Την επί της ουσίας εκκίνηση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την κρίσιμη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την Τετάρτη για το περίγραμμα του πακέτου.

Κατά την τεταμένη συζήτηση προκρίθηκε, τελικά, η γραμμή του πρωθυπουργού να δρομολογηθεί άμεσα το πακέτο των μέτρων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου.

«Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε ότι πρέπει να γίνει δεκτή, ως αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης, η περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ. Η εισήγηση αυτή έγινε αποδεκτή» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση πότε θα εξειδικευτούν τα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών απάντηση ότι «τώρα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα», ενώ για το εάν παραμένουν οι κόκκινες γραμμές, είπε: «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή διότι επεξεργαζόμαστε το πακέτο. Σας είπα ότι ο βασικός σκοπός είναι η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων».

Η πρώτη, μετά τη σύσκεψη, συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα για τα μέτρα ορίστηκε για τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης. Επίσης, ως την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξουν δύο ακόμα συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών.

«Τώρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ με την τρόικα» δήλωσε ο υπουργός κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, τονίζοντας ότι το πακέτο των μέτρων θα ανακοινωθεί εντός Αυγούστου.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το πακέτο μέτρων βρίσκεται υπό επεξεργασία και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων». «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο» πρόσθεσε.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Τόνισε ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους, δηλαδή άρνηση εκταμίευσης δόσεων και αδυναμίας πληρωμών των συντάξεων και των μισθών το Σεπτέμβριο.

«Η απόφαση αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

Τεταμένο κλίμα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως δημοσιοποίησε τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη στρατηγική πρόσθεσε όμως ότι προ του ενδεχομένου να βγει η χώρα από το ευρώ είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την εκτίμηση του πρωθυπουργού.

«Όλες αυτές τις ημέρες έκανα μεγάλη προσπάθεια να πείσω ότι η στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει η χώρα είναι να τεθεί τώρα στους εταίρους μας, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Αυτά που πρότεινα, θεωρώ ότι είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών που είχαμε πει προεκλογικά τα τρία κόμματα. Δεν έχει όμως νόημα, από ένα σημείο και μετά, να επιδιώκουμε κάτι σε διεθνές επίπεδο, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο. Ήδη, στάλθηκε εκ των πραγμάτων στους εταίρους μας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αμέσως, εν πολλοίς από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά αντιδρούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επομένων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των αρχηγών ξέσπασε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους κ.κ Στουρνάρα και Βενιζέλο, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκε για διαρροές τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τη στάση που κρατούσε ο κ. Βενιζέλος. Η... σύρραξη έληξε με παρέμβαση του κ. Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να τους είπε «σταματήστε τα αυτά. Η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο».

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων παραμένει στο ακέραιο και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να πληγεί όσο το δυνατό λιγότερο η κοινωνία. «Η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου» συμπλήρωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: